Ukraynalı komünistlerin kongresi

soL (Kiev) Ukrayna Komünist Partisi'nin 42. Kongresi 21-22 Haziran 2008 tarihinde Kiev'de yapıldı. Kongre, Nazi işgaline karşı verilen savaşın zaferle sonlanmasının 63. yıldönümüne denk geldi ve Büyük Yurtseverlik Savaşı'nda yaşamlarını yitirenler saygıyla anıldı.

42. Kongre'ye damga vuran ise ülkenin NATO'ya girmesi ile ilgili siyasi gelişmeler oldu. Turuncu "devrimi" gerçekleştirenler, Ukrayna'nın bir yıl içinde NATO üyesi olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Kiev sokaklarında ilan panoları NATO reklamları ile dolu, ulusal televizyonlarda NATO reklamları yayınlanıyor ve NATO'nun ülkenin gelişmesine katkı yapacağı vurgulanıyor. Buna karşılık güçlü yurtseverlik gelenekleri ve Rusya ile tarihi bağları olan Ukrayna halkı NATO üyeliğine karşı çıkıyor. Daha önce NATO karşıtı kampanya ile 4 milyon imza toplayan Ukrayna Komünist Partisi NATO karşıtı mücadeleyi çalışmalarının eksenine oturtmuş durumda.

Kongre'de konuşan Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin lideri Zyuganov da NATO karşıtlığına ve Ukrayna ile olan tarihsel dostluk bağlarına işaret etti. Şu anda karşı devrim sürecine izin vermeyen ve Avrupa'nın Venezuellası olarak adlandırılan Belarus'un Komünist Partisi lideri Gennadiyevna da bu konudaki kararlığı bir kez daha vurguladı.

Hali hazırda ulusal parlemento Rada'da 26 milletvekili ve yerel parlementolarda ciddi bir gücü bulunan Ukrayna Komünist Partisi'nin kongreye katılan üç yüzden fazla delegesi partinin gençleşmesine yapılan vurguyu desteklediler. Parti üyelerinin %40 kadarının 1991'den sonra partiye üye olduğuna dikkat çekildi. Komsomol üyesi genç bir delege konuşma yaparken, 19 yaşında çok genç bir parti üyesine prezidyumda yer verildi. Öte yandan parti üyesi emekli subaylar üniformaları ile kongreye katıldılar ve savaş gazileri adına konuşma yapıldı.

Kongreye 37 komünist veya işçi partisi temsilcisi konuk olarak katıldı. Brezilya Komünist Partisi'nden Vietnam Komünist Partisi'ne kadar dünyanın birçok yerinden temsilicinin yer aldığı kongreye Türkiye'den TKP delegasyonu katıldı.

Kongrenin ilk günü sonunda iki ayrı orkestranın ve çok sayıda opera sanatçısının katıldığı bir konser verildi. İkinci gün Kongre belgesi üzerinde hararetli tartışmalar yapan delegeler, belgeye son halini verdiler. Parti programının bir an önce tamamlanması için çalışmalara hız verilmesini isteyen delegeler bir kez daha kongre belgesinde kararlılıklarını vurguladılar: NATO'ya Ukrayna'da geçit yok.