ÜKD'den iptal edilen eşcinsellik paneli açıklaması

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde eşcinsellik üzerine düzenlenmek istenen bir panelin hedef gösterilerek iptal edilmesinin ardından Üniversite Konseyleri Derneği bir açıklama yaptı.

DOST-Der adlı dinci-gerici bir örgüt Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenmek istenen paneli hedef göstermiş ve panel iptal edilmek zorunda kalmıştı.

Bunun üzerine Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde bir lisansüstü dersi kapsamında düzenlenecek olan "Hastalıktan Hak Talebine -Eşcinselliğin Adlandırılışının Anlamlandırılışının Seyri" adlı bilimsel panelin bir gün öncesinde Mardin DOST Der adlı dinci-gerici örgüt, paneli düzenlemek isteyen, destek sağlayan tüm kişi ve kurumları hedef göstermiştir. Aynı gün, çeşitli yerel haber kaynaklarında “ahlaksız bir konferans” olarak nitelenen etkinliğin dine saldırı olduğu belirtilmiştir. Bilime ve bilim insanlarına karşı gerçekleşen bu saldırı karşısında üniversite paneli iptal etmek zorunda kalmıştır. Ancak saldırganlar iptal kararını yeterli görmemiş, lisansüstü dersi yöneten öğretim üyesine çirkin saldırılarına devam etmişlerdir. Saldırganların Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen bir haber sitesinde yer alan metinlerinde açık bir biçimde nefret suçu işlenmekte, Sivas’ta gerçekleşen Madımak Oteli faciası örnek gösterilerek öğretim üyesi tehdit edilmektedir.

Tüm bu pervasızlıkların altında yatanın hükümetin üniversitelere yönelik politikaları olduğu açıktır. Üniversitelerde her türlü gerici girişimi “özgürlük” olarak niteleyenlerin mesele bilimsel bir etkinlik olunca hakaret ve tehdit yoluna başvurmaları nasıl bir üniversite istediklerini açıkça ortaya koymaktadır. Söz konusu bilim düşmanları, bilim üretiminden ve bu üretimin sonuçlarının kamu ile paylaşımından endişe duymaktadırlar. Oysa üniversitelerin temel sorumluluğu budur, böyle olmaya da devam edecektir.

Bilimsel düşünmeyi ve bilimsel üretimin sonuçlarını paylaşma özgürlüğünü savunan tüm akademisyenleri ve öğrencileri Mardin Artuklu Üniversitesi’ne yönelik gerçekleştirilen bilim düşmanlığı karşısında durmaya çağırıyoruz.

Üniversite Konseyleri Derneği"