'Tutuklamalar yanlış, mühendisler mağdur'

GMO Başkanı Timur, Tuzla'daki Gisan Tersanesi'nde üç işçinin ölümü ve yaralanmalarla sonuçlanan iş cinayetleriyle ilgili tutuklamaların yanlış olduğunu ileri sürdü.

soL (HABER MERKEZİ) Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Tansel Timur, Tuzla'daki oda merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Galata Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Ender Keskin'in, ilgili mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldığını söyledi.

Timur, kamuoyu baskısından kurtulmak için sorumlu aranarak tutuklamaların başladığını, bu yanlıştan kısa sürede dönüldüğünü ifade etti.

Mühendislere bir şey olmasın da...
Timur, tutuklamaları eleştirerek, mühendislerin, tersanelerde mevcut iş süreçlerindeki rolleriyle suçlanmaya ve tutuklanmaya muhatap olabilmesi için, işveren vekilliği görevlerini, işverenin sahip olduğu güç ve yetkilerle, yasa güvencesi altında yerine getirebiliyor olması gerektiğini savundu.

Mühendislerin, sorumluluklarının gereği olan yetkilere sahip olmadıklarını ve bunu talep edebilecek iş güvencesinden mahrum olduklarını ifade eden Timur'un, cinayetlerden kimlerin sorumlu olduğuna ilişkin değerlendirmede bulunmaması dikkat çekti.

GMO, Gisan Tersanesi'ndeki işçilerin kobay olarak kullanıldığı filika deneyinde, üç işçinin yaşamını yitirmesi sonrasında gemi mühendislerinin tutuklanmasını protesto etmiş ve imza kampanyası başlatmıştı. Gisan Tersanesi'nde meydana gelen cinayetlerle ilgili olarak tutuklanan Burhan Bozdemir, Hayati Aşan ve İskender Altın 22 Eylül'de, Metin Ayyıldız ise 23 Eylül'de tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmışlardı.