Türkel: Başbakan'a 3 gün süre tanıyoruz

Erdoğan TEKEL işçilerine yönelik üslubunu sertleştirirken Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel "3 gün içinde taleplerimize yanıt vermezseniz her ilçeden Ankara'ya bir otobüs kaldıracağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, TOBB Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 2009 yılı Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Arınç'a suikast iddiası ve 'demokratik açılım' konularının yanı sıra TEKEL işçilerinin eylemine de değindi.

Erdoğan, TEKEL işçileriyle ilgili daha önce yaptığı iki konuşmasında söylediklerini tekrarlarken, hakaretin dozunu biraz daha artırdı ve TEKEL işçilerinin "tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemeyi" amaçladığını ima etti.

Erdoğan şöyle konuştu: "Bir TEKEL meselesi var. Sanki tek TEKEL işçisi bunlar hayır. TEKEL'in binlerce işçisi vardı. Ama özelleştirmeyle bunlar ayrıldı. Maalesef iki yıldır biz bunlara katlandık. İyi mi yapıyorlar hayır. Sadece tütün depolarında duruyor. Bakınız aylık maliyeti 40 trilyon. Kimin parasını ödüyoruz bunlara halkın parasını ödüyoruz. Biz ne yaptık iki yıl önce dedik ki biz buraları kapatıyoruz hazırlıklarınızı yapın. İşçi sendikları ile aynı masada oturduk konuştuk. Buna rağmen son zamanlardaki hareketleri gördünüz. Bu ideolojik değil de nedir? Kimin gönlü işçinin havuza atlamasını ister. Ama kusura bakmasınlar ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını da kimseye yediremem. Bunun bedeli ne olursa olsun."

Başbakan'ın sözlerine yanıt gecikmedi. İşçilerin direnişi 13. gününde halen Türk-İş Genel Merkezi önünde sürerken, bina önünde bir açıklama yapan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de Başbakan'a koşut olarak üslubunu sertleştirdi.

Türkel, Erdoğan'ın iddia ettiği gibi Hükümet ile herhangi bir anlaşmalarının olmadığını belirterek, "Sayın Başbakan sendikamıza ve işçilere yönelik üslubuna dikkat etmelidir. Hükümet sabrımızı zorlamasın. Eğer 3 gün içinde Hükümet'ten taleplerimizle ilgili olumlu bir yanıt alamazsak, Türkiye'nin her ilçesinden en az bir otobüs kaldırarak Ankara'ya geleceğiz" dedi.

Öte yandan, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'na üye bir grup işçi, saat 17.00'de Türk-İş önündeki TEKEL işçilerine ziyaret gerçekleştirecek. Sözkonusu işçiler, bir süredir çeşitli işyerlerinde patron-sendika işbirliği ile gerçekleştirilmeye çalışılan işten çıkarmalara karşı mücadele ediyor.
(soL - Ankara)