Türk-İş itiraz etti, hükümet dinlemedi

Türk-İş, Toplu İş İlişkileri Yasası'na ilişkin itirazlarını dile getirmek için gazetelere ilan verdi. Ancak ilan yayımlanmadan saatler önce itiraz edilen maddelerin AKP hükümeti tarafından Meclis'ten geçirdiği öğrenildi. Kumlu ise, görüşmelerin sonunda "Cumhurbaşkanı Gül ile görüşeceklerini" söyledi.

Sermayenin taleplerine ve çıkarlarına uygun olarak kıdem tazminatı gaspının yanı sıra zaten kısıtlı olan sendikal hak ve özgürlüklere karşı yeni engeller ve barajlar getirmeyi amaçlayan AKP’nin emekçi düşmanı Toplu İş İlişkileri Yasası’nın Meclis’te görüşülmesine devam ediliyor.

Emekçilerin itirazlarına karşın Meclis’te görüşmeleri süren Toplu İş İlişkileri Yasası’na karşı çıkan Türk-İş, gazetelere verdiği ilan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni taleplerini dikkate almaya çağırdı. Ancak söz konusu ilana ve kamuoyunun tepkisine itibar etmeyen AKP hükümeti, yasayı madde madde Meclis’ten geçirmeye devam ediyor.

“Türk-İş’ten TBMM’ye çağrı”
“Türk-İş’ten TBMM’ye çağrı” başlığı ile verilen ilanda, edişe ve huzursuzluk duyduğunu ifade eden Türk-iş yasaya olan itirazlarını 5 maddede sıraladı:

1- Sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmayan, işçi olmayan insanların sendika kurabilmesinin Türk çalışma hayatına kazandıracağı hiçbir şey olamaz. Böyle bir durumda ortaya, sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluş çıkacak, çalışma hayatı kendini daha büyük bir kaosun içinde bulacaktır.

2- 30 ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkra tasarıdan çıkarılarak işçilerin sendikal tazminat alma hakları ortadan kaldırılmaktadır. Böylelikle 30’dan az işçi çalıştırılan işyerlerinde örgütlenmenin önü kesilmekte, milyonlarca işçinin temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğü ellerinden alınmaktadır.

3- Tasarının yayımı tarihinden itibaren bir süre sendikal barajlarla ilgili düzenleme askıya alınmakta, bu yolla da bazı sendikaların yetkili kılınması sağlanmaya çalışılırken, sistem bozulmakta, ilkeler çiğnenmektedir.

4- Grev yapan işçilerin iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır.

5- Sendikaların yetki müracaatına işverenlerce yapılacak itirazlarla toplu iş sözleşme sürecinin önü kesilmektedir.

İtiraz edilen ilk madde Meclis’ten geçti bile
Ancak Radikal Gazetesi’nin haberine göre, ilanda belirtilen ilk itiraz noktası ilan yayımlanmadan saatler önce Meclis’ten geçti.

Diğer taraftan bir süredir Türk-İş ve Hak-İş arasında tartışma konusu olan “sıfır baraj” meselesi de Türk-İş’in ilanında yer aldı. Türk-İş, yasa çıktıktan sonra 2009 istatistiklerine göre yetkili olan sendikalara bir kez daha yetki verilmesini ve böylece bu sendikaların 3 yıl süreyle koruma altına alınmasını talep ediyor. Buna karşılık Hak-İş ise 15 Eylül 2012 tarihi itibariyle kurulu olan sendikalar için en az 3 ay sıfır baraj talebini dile getirmişti. Fakat itirazlara karşın “sıfır baraj” önerisinin düzenlemeyle birlikte tasarıya eklenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Türk-İş Gül'e gidecek
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TBMM'de görüşmeleri devam eden Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'ndaki itiraz ettikleri maddelerle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edeceklerini açıkladı.

Daha önce Türk-İş ve hükümet yanlısı Hak-İş'in Erdoğan'la bir protokol imzaladıkları yönünde iddialar basında yer almıştı. DİSK ve Türk-İş'e bağlı bazı sendikalardan oluşan Sendikal Güç Birliği Platformu üyeleri tasarıyı protesto etmek üzere Meclis'e yürümek istediklerinde polisin biber gazlı müdahalesine maruz kalmış, Türk-İş eyleme merkezi bir katılım göstermemişti.