Türk-İş Başkanı işçileri 'sakin' olmaya çağırdı: Bunlar hep iyi niyetten!

Kıdem tazminatı tartışmaları devam ederken açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilere sakin olmaları için çağrı yaptı. Taşeronluğun iyi niyetlerle başladığını iddia eden Atalay, Türkiye’deki “demokrasi”ye övgüler yağdırdı.

(soL - Haber Merkezi) Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Üçlü Danışma Kurulu’nun önceki gün yapılan toplantısından uzlaşma çıkmamasına ve kıdem tazminatına dair yaptığı konuşmada, işçilere sakin olmalarını tavsiye etti. Karaman’da şube başkanlarının katılımıyla düzenlenen “İş Sağlığı-Güvenliği Semineri”nin açılışında konuşan Atalay, kıdem tazminatı alabilenlerin sayısının, alamayanlardan daha az olduğunu belirterek, kıdem tazminatı yelpazesinin genişletilmesi gerektiğini söyledi. “1 yıl çalışan da, 6 ay çalışan da bundan istifade etmeli” diyen Atalay, Türk-İş’in 30 günün altında bir kıdem tazminatı önerisini kabul etmeyeceğini vurguladı.

‘Herkes düzenli şekilde işine baksın’
Hafta başında, bakanlık yetkilileriyle uzmanların yeni bir toplantı daha yapacağını ve 10 gün içerisinde de Üçlü Danışma Kurulu’nun yeniden toplanacağını söyleyen Atalay, kıdem tazminatının gaspından tedirgin olan işçilere de seslenerek, sakin olmalarını tavsiye etti. Atalay, “Özellikle başkan arkadaşlarıma, tezgah başında sizlerden haber bekleyen, zaman zaman da panik yapan arkadaşlarımıza selamlarımızı iletiyoruz. Bununla ilgili nokta kadar bir problem yok. Herkes düzenli bir şekilde işine baksın, çalışmasına devam etsin. Bizim işimiz, almayanlarla ilgili çalışma yapmak” ifadelerini kullandı.

‘Demokrasimizin kıymetini bilelim’
Türkiye’de demokrasi olduğunu da iddia eden ve “ülkenizin kıymetini bilin” diye seslenen Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz, adı Türkiye Cumhuriyeti olan bir geminin içerisindeyiz. 76 milyon bu ülkede kardeşce yaşama mecburiyetimiz var. Şu anda Mısır’da, Suriye’de, Irak’ta, Lübnan’da gidin bir siyaset yapın bakalım. Gidin sendikacılık, patronluk yapın bakalım. Hiçbirini yapamayız. Demokrasi yoksa, hiçbir şey yok. Örgütlenme kadar bu ülkede demokrasi de önemli. Bu ülkenin kıymetini bilmek zorundayız.”

Atalay’ın taşeronluk konusunda kurduğu cümleler de unutulmayacak nitelikte. Patronların ucuz işgücü için taşeronluğa başvurmasını “iyi niyetli” olarak kabul eden Atalay, şunları söyledi: “Ülkemizde 950 bine yakın taşeron işçi var. Bunun büyük bir bölümü kamuda, özellikle sağlık sektöründe çalışıyor. Bu ülkede bu iş başladığı zaman iyi niyetle başladığını düşünüyorum. Ama öyle bir noktaya geldik ki, Türkiye’nin başına bela oldu. Bunu yapanlar da o dönemde herhalde daha ucuz işgücü için yaptılar. Ama gelinen nokta, içinden çıkılamaz bir hale geldi.”