TÜİK evlenmeyi de mi yasakladı?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun işsizlik verilerinin ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Kurum 4/C ile çalıştırdığı işçileri evlilik iznine çıktığı için işten çıkarırken, TÜİK’in bu işten çıkarmaları işsizlik verilerine ekleyip eklemediği merak konusu.

İşsizlik rakamları da dahil birçok önemli başlıkta açıklamalar yapan TÜİK'in rakamlarının ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Kurumda 4/C statüsünde kölece çalıştırılan işçiler performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek bir çırpıda işten çıkarılıyor.

İşçiler kölece çalıştırılıyor
Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Nafi Maraş, TÜİK’in işçileri 4/C adındaki kölelik sistemi ile çalıştırdığını ifade etti. Angarya ve esnek çalışma saatlerinin hüküm sürdüğü TÜİK’te sözleşme gereği işin bitmesinin esas olduğunu hatırlatan Maraş, tüm yasalar hiçe sayılarak işçilerin resmi tatil günlerinde dahi çalıştırıldığını ifade etti.

"Evlendiği için işten çıkarılan işçi gördünüz mü?"
TÜİK’in 15-20 yıl boyunca kölelik koşullarında çalıştırdığı işçilere kocaman bir özür borcu olduğunu belirten Maraş, TÜİK çalışanlarının en düşük memur maaşından dahi daha düşük ücret aldığını söyledi.

“Hiç evlendiği için işten çıkarılan işçi gördünüz mü?” diye soran Maraş şöyle konuştu:

"TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan Evren Kayaş adlı işçi evlilik izni dönüşü gerekli performansı göstermediği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Evren Kayaş’ın tek suçu 4/C’li olduğu halde yasal iznini kullanmasıdır. TÜİK'te yaşanan bu işten çıkarma hayatın tüm alanlarında devam eden kuralsız ve güvencesiz çalıştırmanın en çarpıcı örneklerinden birisidir.”

Performans yetersizliği gerekçe gösterilerek sözleşmesi feshedilen Evren Kayaş'ın bir an önce işe başlatılması çağrısında bulunan Nafi Maraş, "İşçileri işten atma tehdidiyle baskı altında tutmanın yolu olarak kullanılan esnek, kuralsız, performans uygulamalarına son verilmesini istiyoruz"

(soL - İstanbul)