Toros işçileri grevden umutlu

Petrol İş Sendikası Adana Şube Başkanı Kabaca, Adana’da Toros Tarım A.Ş.'de TİS görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine başlayan greve ilişkin sorularımızı yanıtladı.

soL (ADANA) Adana'nın Ceyhan ilçesinde bulunan Toros Tarım A.Ş.'de TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine Petrol - İş sendikasına bağlı işçiler grev kararı aldı. Grev ile ilgili olarak Petrol İş Sendikası Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca ile görüştük.

Kabaca, işçilerin greve gitme süreci ve sendikadaki örgütlülüğüne ilişkin sorularımızı yanıtlarken, Toros Tarım işçilerinin 1985'ten bu yana Petrol İş'te örgütlü olduğunu ve Adana'da Toros Tarım'ın 80 sonrası ilk örgütlenilen alanlardan biri olduğunu belirtti. Kabaca greve çıkma sürecine yönelik açıklamalarında, fabrika sahibiyle yapılan ilk görüşmenin 15 Aralık'ta gerçekleştiğini kaydederken, bugüne kadar üç defa fabrika sahibi ile bir araya gelindiğini ve tüm yasal sürelerin kullanıldığını ifade etti. Petrol İş Sendikası Adana Şube Başkanı Kabaca, görüşmelerde 76 maddelik bir taslağın olduğunu, fakat tüm yasal sürelerin bitmesine rağmen bu taslak üzerinde hiçbir anlaşma sağlanamadığını vurguladı. Ceyhan Toros'un 2006 yılından bu yana iki fabrikanın birleşmesi sonrası Toros A.Ş. ismini aldığını kaydeden Kabaca, "fabrika sahibi bu nedenle 2006 öncesindeki kazanılan hakları geçersiz kılmaya çalışıyor" şeklinde konuştu. Yaptığı açıklamalarda, fabrika sahibinin iki yıl boyunca "yüzde 0" zam yapacağını, işçilerin kazanılmış mevcut haklardan da vazgeçilmesini istediğini söyleyen Kabaca, yüzde 20 olan vardiya piriminin de aşağı çekilmek istendiğini ifade etti.

"Patron grev kırıcılığı yapıyor"
Kabaca, açıklamalarında sendikanın da iş yerinden dışarıya çıkarılmaya çalışıldığına dikkat çekerken, "grev kararını mevcut hakların korunması için ve örgütlü olmalarından korkanlara karşı işçi sınıfının dur dediğini göstermek için" vurguladı. Fabrika sahibinin işçilerin kararlılığını görmesiyle ve greve çıkılmasıyla tavrının değiştiğine dikkat çeken Kabaca, patronun, işçilere baskı yapmaya, grev kırıcılığı yapmaya, hasta olanlara vizite vermemeye başladığını sözlerine ekledi. Kabaca ayrıca fabrika sahibinin işçilerle tek tek görüşerek sendikadan istifa etmeleri halinde bunun kendilerine faydasının dokunacağını söylediğine dikkat çekti.

"Elinizdekileri de alacağız"
Kabaca her dönem yapılan TİS görüşmelerinin işçilerin umudu olduğunu ifade ederken, TİS'in yeni bir dönem, yeni kazanımlar ve yeni birşeyler alabilmenin mücadelesi demek olduğunu vurguladı. Görüşmelerde karşı tarafın, yeni birşey vermenin aksine ''elinizdekileri de alacağız'' zihniyetiyle hareket ettiğini ifade eden Kabaca, patronun işçilerin kriz döneminde grev yapmalarının krizi daha fazla derinleştirdiği ifadesini kullanmasına dikkat çekti. Petrol İş Sendikası Adana Şube Başkanı Kabaca, işçi sınıfı olarak yaşanan krizden en çok kendilerinin etkilendiğini söylerken, "işçileri bu gibi söylemlerle düşman ilan etmek istediklerini" ifade etti.

Şu an grevin yeni başladığını ve bu zamana kadar grev süresince kardeş sendikalardan, kitle örgütlerinden ve basın emekçilerinden destek geldiğini belirten Kabaca, zaman geçtikçe daha fazla desteğe ihtiyaç duyacaklarını kaydetti. Kabaca, Mersin ve Adana'daki iki fabrika önünde işçilerin her gün grev nöbeti tuttuklarını söylerken, bunun dışında başka fabrikalardan işçilerin ve sendikaların ziyaretlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi. Kabaca ayrıca, Türkiye'nin bir çok yerinden dayanışma mesajlarının geldiğini, bunların işçiler için çok önemli olduğunu kaydetti.

"Grev sonuna kadar sürecek"

Yaşanılan süreçten hak kaybıyla çıkmak istemediklerini belirten Kabaca, bu işin bir an evvel masa başında çözüme kavuşmasını istediklerini söylerken sözlerini şöyle sürdürdü: "Fabrika sahibinden haklarımızı gaspetmesini değil, krizden ve başka nedenlerden kaynaklanan kayıplarımızın karşılanmasını bekliyoruz." Sendika olarak Türkiye'de ki grev ve lokavt yasalarının da değişmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Kabaca, bu "yasanın demokratik olmadığına ve işçileri zorlayıcı bir yasa olduğuna da" dikkat çekti. Yaptığı açıklamada, sendika olarak işçilere verilen tüm desteğin merkezi olarak sunulduğunu ifade eden Kabaca grevde olan yaklaşık 200 işçiye, her ay 400'er liralık destek verildiğini ifade etti. İşçilerin bir çok sorunu olduğu belirten Kabaca, grev öncesinde yaşamakta zorlanan işçilerin grev dönemi daha fazla zorlanacağını kaydetti.

Kabaca, yaşanan zorluklara rağmen işçilerin kendilerine güvendiklerini, umutlu oldukları ve grevi sonuna kadar götüreceklerini sözlerine ekledi.