Toplu işçi çıkarmada rekor artış

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, yılın ilk üç ayındaki toplu işçi çıkarma sayısı, geçen yılın toplam sayısının yarısına yaklaştı. Bugün açıklanacak Ocak ayı işsizlik rakamlarının da yeni bir rekora işaret edeceği tahmin ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Yılın ilk üç ayında toplam 40 bin 747 işçi toplu olarak işten çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, geçen yıl 98 bin 451 işçinin işine toplu şekilde son verilmişti.

14 bin 100 ile İstanbul ilk sırada
Ocak, Şubat ve Mart aylarında 40 bin 747 işçinin işine toplu olarak son verildi. En çok toplu işçi çıkarma 14 bin 100 ile İstanbul ve bağlı bölgelerde yaşandı. İstanbul'u 6 bin 764 kişiyle İzmir, 3 bin 590 kişiyle Edirne, 3 bin 306 kişiyle Kocaeli, 3 bin 288 kişiyle de Bursa izledi.

Türk-İş: Bu sadece yüzde 10'u

Çalışma Bakanlığı'nın verilerini değerlendiren Türk-İş, toplu işten çıkarmaların en az 10 işçi çalıştırılan yerler için söz konusu olabildiğine dikkat çekti. Türkiye'de işyerlerinin yüzde 90'ında 10'dan daha az işçi çalıştığına işaret eden Türk-İş, bu işyerlerinin dışarıda kalmasına karşın toplu işten çıkarma rakamlarının ulaştığı sayıların endişe verici olduğunu kaydederek, işverenlerin toplu işten çıkarma yükümlülüklerini yerine getirmek istemedikleri için işten çıkarmaları 9'arlı gruplar halinde yapmayı yeğlediklerini bildirdi.

10'dan fazla işçinin çıkarılması toplu işçi çıkarma sayılıyor
İş Kanunu'na göre, toplu işçi çıkarmak için işverenin bunu en az 30 gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, Çalışma Bölge Müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmesi gerekiyor. 20-100 arasında işçinin çalıştığı işyerlerinde en az 10 işçinin, 101-300 arasında en az yüzde 10 oranında işçinin, 301 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde en az 30 işçinin işine bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi "toplu işçi çıkarma" sayılıyor.

Ocak ayı işsizlik oranlarında rekor artış bekleniyor
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Ocak ayına ilişkin işsizlik verilerini açıklayacak. Açıklanacak rakamların işsizlik oranında yeni bir rekora işaret edeceği tahmin ediliyor.