Toplu görüşmeler son turda KESK sokakta

Hükümetin dün getirdiği teklifi kabul etmeyen Kamu-Sen ve Memur-Sen "umudumuzu koruyoruz" dedi. Masaya oturmayan KESK, Başbakanlığa yürüyecek.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerde son tur bugün yapılıyor. Görüşmelerin dün yapılan 4. turunda hükümetin memur maaşlarına 2009 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için ise yüzde 4'lük zam teklifinde bulunmasının ardından, talepleri karşılanmayan Kamu-Sen ve Memur-Sen'den gelen açıklamalar "umudumuzu koruyoruz" şeklinde oldu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşme talebinde bulunduklarını söylerken, Memur-Sen hükümetin bugün saat 24.00'e kadar daha iyi bir teklifle gelmemesi durumunda B planlarını hayata geçireceklerini bildirdi, ancak B planının ne olduğunu açıklamadı.

Faiz bütçesi emekçilerin sorunlarını çözmez
Görüşmelerin sonucunun başından belli olduğunu açıklayarak ilk gün masadan kalkan KESK ise bugün Güvenpark'tan Başbakanlık binasına bir yürüyüş düzenleyecek.

Toplu görüşme süreciyle ilgili işyerlerinde bilgilendirme faaliyeti kapsamında dün Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünü ziyaret eden KESK Başkanı Sami Evren çıkışta yaptığı basın açıklamasında toplu görüşmelerin ve açıklanan rakamların baştan beri kandırmaca olduğunu vurguladı. Sendikaların ciddiye alınmadığını kaydeden Evren, bütçenin IMF ve Dünya Bankası'nın denetiminde olduğunu belirtti. 2009 bütçesinde faize ayrılan 6 milyar YTL'nin kamu çalışanlarına bırakılması gerektiğini kaydeden Evren "Bu durumda kamu çalışanlarının yaşam standardı 2 kat artar" dedi. Bunun bir siyasi tercih meselesi olduğunu vurgulayan Evren "Siyasi iktidar faiz bütçesi hazırlıyor, faize ayrılan bütçeyi ek bütçe olarak ifade ediyorsa, bu emekçilerden yana çözümü üretmeyecektir demektir" dedi.

Yaptırım gücü olan bir masa gerekli
Kurulan toplu görüşme masasının kamu çalışanlarının sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirten Evren, kamu çalışanlarının kendi iradeleriyle konuşabileceği, sorunlarını somut olarak ifade edebileceği, yaptırım gücü olan bir masanın kurulması gerektiğine işaret etti. Demokratik hiçbir ülkede toplu görüşme masası olmadığını, sendika ödentisini devlet ödemediğini, sendika primi diye bir şey olmadığını söyleyen Evren "Bunlar kamuoyunu aldatan, kamu çalışanlarının sorunlarını çözmekten uzak, polemikler yaratmaya dönük tartışmalardır. Şu an ortadaki durum hem demokrasi açısından hem kamu çalışanları açısından vahimdir" dedi.

Mutabakat sağlanmazsa Uzlaştırma Kurulu devreye girecek
Yasaya göre, 30 Ağustos'a kadar sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek