TMMOB'den 19 Eylül çağrısı

TMMOB'un resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre il koordinasyon kurullarının (İKK) bulunduğu her yerde 19 Eylül 1979 bir günlük iş bırakma eyleminin yıldönümü dolayısıyla bugün kitlesel basın açıklamaları düzenlenecek.

(soL - Haber Merkezi) TMMOB tarihinde önemli bir yeri bulunan 19 Eylül, TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu ve Birlik Yönetim Kurulu kararı uyarınca dört yıldan beri "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanıyor. TMMOB kararı ile bugün ülke çapında düzenlenecek basın açıklamalarının yer ve saat bilgilerinin tamamına www.tmmob.org.tr adresinden erişmek mümkün.

Makina Mühendisleri Odası'ndan açıklama
Makina Mühendisleri Odası (MMO) dün bir açıklama yayımlayarak 19 Eylül'de yapılacak basın açıklamalarına katılım çağrısında bulundu. Açıklamada AKP'nin yaptığı yasal düzenlemeler ile meslek odalarının yetkilerini kısıtlaması eleştirilirken, "Fakat belirtmek isteriz ki, sunduğumuz hizmetlerin kamusal niteliğinin rant-sermaye güçleri lehine tasfiyesine, mesleğimize ve örgütümüze yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruşumuz, 1970‘lerin TMMOB‘sinin ve 19 Eylül 1979 direnişimizin devamı niteliğindedir, TMMOB ve bağlı Odalara boyun eğdirilemeyecektir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası üyeleri, bu çerçevede 19 Eylül Cuma günü ülke çapında düzenlenecek olan dayanışma etkinliklerine örgütlü bir şekilde katılarak alanlardaki yerini alacak ve AKP iktidarına bir kez daha 'dur' diyecektir." denildi.

19 Eylül 1979'da ne olmuştu?
Mühendis, mimar, şehir plancıları, 19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB'nin çağrısıyla ülke çapında uyarı mahiyetinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Bu eyleme, 49 ilde 443 işyerinde mühendis, mimar, şehir plancıları yanı sıra işçi, teknik eleman ve sağlık görevlileri dâhil 100 bini aşkın kamu çalışanı katılmış, teknik eğitim gören öğrenciler de eylemi desteklemişlerdi. Eylem sonrasında, 20 Eylül 1979 tarihinde dönemin TMMOB başkanı Teoman Öztürk'ün konuşmasından bir bölümü aktarıyoruz:

"Haklı isteklerimizi elde etmek için gerek içimizde gerekse diğer çalışanlar ve örgütleri ile birlikte sürdürdüğümüz mücadele bitmemiştir. Program uyarınca diğer kuruluşlarla ortak çalışmalarımızı daha güçlü bir biçimde sürdürecek, bölgesel eylemler ve çalışanlar kurultayını mutlaka gerçekleştireceğiz. Çalışanların ortak mücadeleleri sonunda tüm haklarını mutlaka alacaklarından kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Kendi siyasi tercihleri ile IMF‘ye boyun eğenler, bunun sonuçlarından zarar görenlerin haklı çıkışlarını eylem öncesinde "siyasi amaçlı eylem" demagojileri ile zayıflatmaya çalışmışlardır. Oysa bu demagojileri yapanların, temel tüketim malları, ev kirası vb. fiyatları ile ilgilenmezken, çalışanların maaş ve ücretlerini kısıtlamalarının ardındaki siyasi-sınıfsal tavır çok açık olarak görülmektedir.

Eylem öncesindeki açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi hiçbir baskı bizleri haklı mücadelemizden alıkoyamayacaktır. Yetkililerin son eylemde görülen kararlılık karşısında, bu konuda gereken dersi çıkaracaklarını umuyoruz.

Mühendis ve mimarlar, diğer çalışanlarla birlikte, bugün sahip olmadıkları demokratik direnme haklarını er geç alacaklar, giderek kendi yaşam koşullarının belirlenmesinde söz ve karar sahibi olacaklardır.

Emekçi halkımıza duyururuz."