TKP: Yas günü, mücadele günü

TKP kurucuları, Mustafa Suphi ve On beşlerin katledilmelerinin 88. yıldönümü dolayısıyla Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından bir açıklama yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından, Türkiye Komünist Partisi kurucusu, önderi ve genel başkanı Mustafa Suphi, genel sekreteri Ethem Nejat ve çoğu Merkez Komitesi üyesi on beş kişinin katledilmesinin 88. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapıldı.

TKP tarafından yapılan açıklamada "Türkiye Komünist Partisi için acılı bir gün. TKP kurucuları, Mustafa Suphi ve On beşlerin alçakça katledilmelerinin 88. yıldönümündeyiz. Bugünün bizler için "resmi bir yas günü" olduğu sanılmasın. Suphi ve yoldaşlarının uğrunda ölümü kucakladıkları yol bugün kat edilmeyi, 88 yıl sonrasının komünistlerince aşılmayı bekliyor. Bizler, ülkemizin emperyalizm belasından kurtarılması ve toplumsal kurtuluş rotasına oturtulması, işçi sınıfı yurtseverliğinin topraklarımıza mührünü vurması görevlerini, Suphilerden devraldık. Suphilerin devrimci hatırasının önünde, ilk günkü mücadele kararlılığıyla eğiliyoruz" denildi.

'Emperyalist işgale karşı direniş henüz sürmekteyken, bu direnişin samimi ve biricik tutarlı unsuru olan solun kanla tasfiye edilmesiyle başlamıştır' denilen açıklamada Komünist hareketin bu mücadelenin biricik tutarlı unsuru olduğuna dikkat çekildi.

1921'de solun uğradığı tasfiye, toplumsal kurtuluş yolunun baştan reddedilmesinden başka bir anlama gelmediği belirtilen açıklamada Trabzon açıklarında katledilen yalnızca on beş komünist değil, ülkenin halkçı, anti-emperyalist, bağımsız, ilerici, sola açılan geleceği olduğu söylendi.
88 yıl sonra ülkenin emperyalizmden kurtarılmayı, toplumsal kurtuluş rotasına oturtulmayı beklediğine vurgu yapılan açıklamada çözüm olarak işçi sınıfı yurtseverliğinin Türkiye topraklarına vurulmuş bir mühür haline gelmesi belirtilirken Türkiye Komünist Partisi'nin Suphileri ve diğer yitirdiklerini yas tutarak değil, mücadele bayrağını ileriye taşıyarak anmayı ilke edindiği söyleniyor.