TKP TEKEL işçileriyle miting yaptı

Ankara’da TEKEL işçileriyle buluşan Türkiye Komünist Partisi (TKP) üye ve dostları, çok sayıda TEKEL işçisinin katılımı ile Sakarya Meydanı'nda coşkulu bir miting gerçekleştirdi.

TKP’nin TEKEL işçilerinin de katılımıyla düzenlediği, “AKP yıkılsın Tayyip altında kalsın”, “TEKEL işçisi kazanacak”, “Biz haklıyız, biz kazanacağız”, “TEKEL’in ateşi AKP’yi yakacak”, “Şaka değil gerçek, 4/C tarihe gömülecek” sloganlarının sıkça atıldığı miting, saat 17.00'de başladı. Mitingde ilk olarak, TEKEL işçisi olan babalarına destek olmak için İzmir’in Torbalı ilçesinden gelen küçük Güzel ve Aslı, babalarına ve tüm TEKEL işçilerine hitaben yazdıkları mektupları okudular.

Daha sonra kürsüye çıkan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, “Bugün TEKEL işçileri yalnız Türkiye değil tüm dünya emekçileri adına mücadele ediyor. Mücadelenin 68. günü kutlu olsun. Biz buraya yalnız gelmedik. Karayağız Kürt delikanlısı Yılmaz Güney’in selamını yanımızda getirdik. Türküleriyle halaya durduğumuz Ruhi Su’nun selamını getirdik. Bu ülkenin bağımsızlığı için can veren o üç fidanın, Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in selamını getirdik. 1920’lerden bugüne Mustafa Suphi’lerden Behice Boran’lardan selamlar getirdik” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın ‘açılım’ ile ilgili olarak İstanbul’da sanatçılarla yaptığı buluşmaya da değinen Aydın, “Bugün Dolmabahçe’de Başbakan tarafından ‘demokratik açılım’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Başbakan bu toplantıda sanatçılara ‘Elinizi taşın altına koyun’ demiş. Bu ülkedeki tüm sosyalistler ve aydınlar adına bu ülkenin başbakanına sesleniyorum. Evet, biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Ama emperyalistlerin pisliklerinin altına değil, TEKEL işçilerinin tuttuğu bayrağın altına ellerimizi koyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

"Dönüş biletimiz, özlük haklarımızdır”
Aydın’ın ardından TEKEL işçileri söz aldı. Adana TEKEL’den İmam Yargıç, “Bu mücadele sonucunda eminim ki biz kazanacağız, ancak şu anda da kendimizi kazanmış olarak görüyoruz. Biz bu ülkenin gündemini değiştirdik. Bu yüzden kendimizi kazanmış sayıyoruz. Biz sizinle varız, siz bizimle varsınız. 68 kuşağı 68 gündür direnen TEKEL işçisinin yüreğine işlemiştir. Bizi bölmeye ayırmaya çalıştılar, evimize göndermeye çalıştılar. Ama bilmiyorlar ki, biz ancak geliş biletlerimizi aldık, dönüş biletlerimiz ise özlük haklarımızdır" dedi.

Başbakan ve bazı bakanların yineledikleri tehditlere de değinen Yargıç, "Maliye Bakanı merhametten bahsediyor. İngiliz Mehmet bize merhamet veremez. Başbakan 28’inde burayı dağıtmaya gelecekmiş. Niye gelip beni çadırımda ziyaret etmedin Başbakan? Ben mi dedim sana ‘git TEKEL fabrikasını sat’ diye. Biz senden odun, kömür, makarna istemiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Bize yetim hakkı yiyor dedi. Kim yetim hakkı yiyor? Burada soğukta, çamurda, çadırda direnen TEKEL işçisi mi yetim hakkı diyor, yoksa oğluna gemicikler, atasaylar alanlar mı yetim hakkı yiyor” ifadelerini kullandı.

“Aydınlık ve Adaletten Korkanların Partisi”
Hatay TEKEL’den Nevzat Polat ise, “23 yıllık TEKEL işçisiydim, ‘Aydınlık ve Adaletten Korkanların Partisi’ bu ülkeyi peşkeş çekene kadar. Sizlere Gebzeli direnen metal işçilerinden selam getirdim. Direnişimiz boyunca bir şey özellikle dikkatimi çekti. Polisin biz yürürken yollarda sürekli bizi karşılaması, iktidarın bizden ne kadar korktuğunu gösteriyor. Bize ‘yasadışı eylemde bulunuyor’ diyorlar. Bu ülkede yasadışı bir şey varsa, ‘Aydınlıktan ve Adaletten Korkanların Partisi’nin yaptıklarıdır. Ya kazanacağız, ya kazanacağız” dedi.

İzmir TEKEL’den Birnaz Altın da, “Bizim eylemimizi 3. gününde suyla, gazla, copla karşılayan iktidar, ‘Bunlar evlerine döner’ diye düşünmüştü. Ama biz hala buradayız, hakkımızı almadan da evlerimize dönmüyoruz. Kadınlar olarak bu mücadelenin içinde olmak, erkek arkadaşlarımızla kol kola mücadele etmek bizim gururumuz, onurumuzdur” dedi.

“Yüreklerimizin pasını sildiniz”
Tiyatro sanatçısı Metin Coşkun ve Nuri Gökaşar’ın TEKEL işçileri için Nazım Hikmet’ten şiirler okumasının ardından kürsüye gelen müzisyen Nejat Yavaşoğlulları, “Siz bizim paslanan yüreklerimizin pasını sildiniz. Hepimizin yüreği sizinle atıyor. Başaracağız” diyerek sevilen parçalarını seslendirdi.

Daha sonra sahneye çıkan halk müziği sanatçıları Erdal Erzincan ve Mercan Erzincan da, “Tek bir yürek gibi ve kardeşçesine” diyerek selamladıkları TEKEL işçileriyle birlikte türkülerini söylediler. Erdal Erzincan TEKEL işçilerine “Siz sadece mevcut yönetime tokat atmıyorsunuz, aynı zamanda Türkiye’de bu tür işlerin bittiği zanneden bir toplamı da uyandırıyorsunuz” diye seslendi.

“TEKEL, halk olduğumuzu hatırlattı”
Daha sonra kürsüye gelen TKP Genel Başkanı Erkan Baş, TEKEL işçilerini ve direnişlerini 68. Gününde coşkuyla selamladığını söyleyerek şöyle konuştu: “68 bu ülkede yiğitliğin adıdır, bağımsızlığın adıdır, onurun adıdır, devrimin, sosyalizmin adıdır. 68’in yiğit devrimcilerine koskoca sımsıcak bir merhaba. Herhalde o yiğit bayrak ancak bu kadar onurla taşınabilirdi. Selam olsun o bayrağı taşıyanlara. Biz yiğit TEKEL işçileri sayesinde yeniden bir halk olduğumuzu hatırladık. Halk olmamızın bilinciyle yeniden alanlarda toplandık. TEKEL işçisi 68 gündür, saniye saniye direnerek bu ülkeyi ayağa kaldırdı. Onlarda ki o mangal yürek ve direngenlik bütün halka örnek olmak zorundadır.”

Mücadelenin zaferle sonuçlandırılmasının herkesin boynunun borcu olduğunu söyleyen Baş, sözlerini şöyle tamamladı: “Dökülen her alın terinin akan her gözyaşının hesabını sormak hepimizin borcudur. Artık söz bitti, TEKEL işçileri her şeyi en açık şekilde anlattılar. Madem hepimiz bu bırca ortağız. Son bir kez daha derdimizi anlatalım. Başbakan, bükemediğin bileği öpeceksin. Bırak Amerika’ın Hikmetyar’ın elini eteğini öpmeyi. Bu ülkenin geleneğinde vardır. Yaratanın üretenin eli öpülür. Kan bulaşmışın eli öpülmez. O el kırılır. Ya sen TEKEL işçisinin ellerini öpeceksin ya da bu TEKEL işçisi senin boynunu eğecek.”

Baş’ın konuşmasının ardından Çetin Gül türküler ve işçi marşlarıyla emekçilerle buluştu.

İstanbul Avrupa yakası Telekom işçileri ve Türkiye 78’liler Vakfı da gönderdikleri mesajlarla, TEKEL işçilerine destek ve dayanışma duygularını ilettiler. Ayrıca Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş temsilcileri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) temsilcileri kürsüyü ziyaret ederek mitinge destek verdiler.

Yaygın bir şekilde Direniş Günlüğü’nün 68. sayısı dağıtıldığı miting alanında TKP’nin etkinlikleri oturma eylemi ile sürüyor. Saat 22.00’de yapılacak sinevizyon gösteriminin ardından, TKP üye ve dostları yarın öğlen 12.00’de gerçekleştirilecek basın açıklamasına kadar TEKEL işçilerinin yanında olacak.
(soL – Ankara)