THY'de grev başladı

Türk Hava Yolları'nda bugün saat 3'te başlayacak grev öncesi polis havaalanını abluka altına aldı. Polislerin işçilerin toplandığı alana müdahale etmesi sonucu işçiler Genel Müdürlük binasının önünde toplandı. Grev alanı Genel Müdürlük önünde kuruldu.

Güncelleme 18:00
Gazetecilerin grev karşıtı propagandası Hakan Çelik ile devam ediyor.

Büyük bir dayanışmayla haklarına sahip çıkan ve 351 gündür direnişte olan havayolu emekçilerini görmezden gelen Çelik, yolcuları mağdur etmeyen ve greve destek vermeyen çalışanlara teşekkür etti. Çelik’in bu tutumu akıllara “Kendisi de ücretli emek olan bir gazeteci greve katılmadığı diğer çalışanlara teşekkür edebilir mi? sorusunu getirdi.

İşte o görüntüler:


Güncelleme 17:30
THY yönetimi ile sendika arasında görüşme yapılıyor iddialarına cevap veren Hava-İş yaptığı son açıklamada, “THY yönetimi ile sendika yönetimi arasında görüşme olduğu ve anlaşma sağlanacağı tamamen doğru olmayan bir bilgi ve dedikodudur. Bu kapsamda bir toplantı yoktur” ifadelerine yer verildi.


Güncelleme 17:10
Sendikanın facebook sayfasından duyuru yapan Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, THY Genel Müdürlüğü önünde grev çadırı kuracaklarını ilan etti. Grevin yeni başladığını belirten Yağcı, yarından itibaren direniş çadırında saat 10.00-17.00 arasında etkinlikler gerçekleştirileceğini duyurdu. Tüm kamuoyunu grev alanına davet eden Yağcı, havayolu emekçilerine seslenerek “Haydi gücümüzü gösterelim” dedi.

Öte yandan, facebook sayfasına yorumlar yapan THY çalışanları ise sürekli işveren tarafından değişik numaralardan arandıklarını ifade ediyor.




Güncelleme 16:30
THY Yönetimi hamile personeli dahi arıyor
Bir havayolu direnişçisinden edindiğimiz bilgiye göre, THY Yönetimi havalimanına yığmış olduğu nöbetçiler ve henüz yeni mezun personel ile seferlere devam etmeye çalışıyor. Kaynağımız, uçuşların ciddi bir gecikmeyle kalktığını belirtti. Direnişteki emekçilerin moralinin yüksek olduğunu ifade eden havayolu emekçisi, her geçen saat greve katılımın ve desteğin arttığını ifade etti.

Basına her şeyin yolunda olduğu, uçuşların aksamadığı bilgisini veren THY’nin greve katılan havayolu emekçilerini ve hatta izinde olan hamile personeli ısrarla arayarak sefere katılma çağrısında bulunduğu öğrenildi.


Güncelleme 15:30

CNN Türk spikerinden grev karşıtı propaganda
Hem ana akım hem yandaş medyada grevin başlamasından bu yana hiçbir seferin iptal edilmediği propagandası yapılırken, CNN Türk spikeri Saynur Tezel bir kez daha haddini aştı.

Programda yalnızca THY Yönetiminin açıklamalarına yer veren Tezel, Hava-İş Sendikası’nın ise sabah saatlerinde yalnızca küçük bir grupla açıklama yaptığını ileri sürdü. Grevin etkili olmadığını iddia eden Tezel, “Deyim yerindeyse THY’de asayiş berkemal” dedi.


Güncelleme 15:00
Babacan: "Greve karışıyız"

Devam eden greve ilişkin AKP hükümetinden yapılan tehditkar açıklamalar sürüyor.

Son olarak THY grevi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "THY gibi çok kritik bir kuruluşumuzda grev yapılmasına karşıyız. Orada yapılacak bir grev sadece THY'yi değil, Türkiye ekonomisini etkiler" dedi. Babacan, ulaştırma sektöründe greve karşı olduklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ulaştırma sektöründe hele hele Türk Hava Yolları gibi çok kritik bir kuruluşumuzda grev yapılmasına karşıyız. Çünkü burada yapılacak bir grev sadece Türk Hava Yollarını değil, tüm Türkiye ekonomisini etkiler. Orada birkaç yüz kişi için olan grev yüz binleri etkiler. Dolayısıyla biz burada ekonomideki dengeleri gözetmek zorundayız. Böyle bir hareket kesinlikle tasvip edeceğimiz bir hareket olmaz.”


Güncelleme 11:00

En temel haklarından biri olan grev hakkını kullanırken polis barikatları ile karşılaştıklarını belirten Ayçin, THY Yönetiminin uzlaşmaz ve baskıcı anlayışı sonucunda bu noktaya geldiklerini kaydetti.

351 gündür insanlık dışı çeşitli muamelelere maruz kaldıklarını ifade eden Ayçin, grevi başarıyla devam ettirmek için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını vurguladı.

airporthaber'den edinilen bilgiye göre uluslararası standartlara uymadan, emniyetsiz uçuş yapıldığına dikkat çeken Ayçin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü göreve davet etti. Bu görevi yerine getirmezlerse olabilecek kazaların ve ölümlerin sorumlusunun hükümet, THY yönetimi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olacağını belirten Ayçin şunları dile getirdi:

Şu an grevi kırmak için yönetici kadrolarla uçakları uçuruyorsunuz. Eksik personelle yolcuya servis yapıyorsunuz, part time çalışanları eğitimleri bitmeden uçağın içine gönderiyorsunuz. O insanlar hangi uçağa hangi kapıdan gideceğini sorarak bulmaya çalışıyorlar. Güven ve emniyetten uzak şekilde grev kırıcılığı yaparak dolaşmaya utanmayacak mısınız? 305 kişiye yeni 305'ler ekleyeceğinizi söylüyorsunuz. Utanmayacak mısınız?
Bugüne kadar sergilenin tavırla devam ederlerse bundan sonra olabileceklerin sorumlusu sizsiniz. İçeride çalışan arkadaşlar korkuyla greve katılamıyorlar. Sorunlarını dile getiremiyorlar. Çünkü buraya gelirken 305 kişi nasıl atıldıysa ben de öyle atılırım diye düşünüyor. Bizim için en büyük tehlike korkuyla uçmaktır. Havacılık sektörünün yapısına tehditkâr, şiddete dayalı yönetici anlayışı uymaz. Gelin bundan vazgeçin.”

THY grevinin her türlü baskı ve olağanüstü hal durumu ilan edilmesine rağmen başarıya ulaşacağını belirten Ayçin, “Bu grevden alnımızın akıyla çıkacağız, endişeniz olmasın” dedi.

Ayçin’den sonra greve destek verenlerden Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü ve Kristal İş Başkanı Bilal Çetintaş ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko kısa birer konuşma yaptı.


Güncelleme 10:30
Hava İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin THY Genel Müdürlüğü önünde şu anda açıklama yapıyor.

THY genel müdürlük binası önünde yapılan basın açıklamasına Türk-İş İstanbul Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak ile Sendikal Güç Birliği Platformu'na bağlı sendikaların başkanları, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, TKP, Halkevleri, ÖDP, SDP, UİD DER, Beşiktaş ÇARŞI Grubu, CHP Bahçelievler İlçe Teşkilatı destek veriyor.

Sanatçılar Girişimi adına Ataol Behramoğlu, Orhan Aydın Bilgesu Erenus ve Ekin Onat da eyleme destek verdi. Ayrıca Bandista müzik grubu da havayolu emekçilerine şarkılarıyla destek oluyor.


Güncelleme 09:10
Hava-İş yaptığı açıklamada, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali’nde grev pankartını asmalarının ve grev gözcüleri ile toplanmanın engellenmeye çalışıldığın ifade etti. Açıklamada, Atatürk Havalimanı’nın giriş ve çıkışlarından, ekip odaları ve kantine kadar her birime yerleştirilen polisler, Dış Hatlar Geliş katında grev saatinde toplanan THY işçilerini zor kullanarak Genel Müdürlük Binasının önüne ilerlettiği ifade edildi.

Sıkıyönetim hallerini aratmayan bu baskı ve engellemelere rağmen grev pankartını saat 03.00’da THY Genel Müdürlüğü’ne astığını duyuran Hava-İş, saat 10.00’da THY Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacaklarını açıkladı.


Güncelleme 08:30
Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası arasında 24'üncü dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından gece 03.00’de başlayan grev devam ederken, medya ise grev kırıcılığı yapmaya devam ediyor.

Medya grevin başlamasının ardından THY’nin tarifeli uçuşlarında herhangi bir aksama olmadığını yazsa da Hava-İş tarafından yapılan açıklamada, yurt dışından kalkan uçakların yasa gereği yurtiçindeki meydanlara inmediği noktada grev kapsamı dışında olduğu anımsatıldı. Özellikle yandaş medyanın bu uçakları dahi grev süresi içinde kalkmış gibi gösterdiğini vurguladı.

Grevin etkisinin kısa bir süre sonra hissedileceğini ifade eden Hava-İş Sendikası saat 10.00’da basın açıklaması yapacak.


Güncelleme 08:00
Hava-İş’ten airporthaber’e yalanlama.

Özellikle medya aracılığıyla grev kırıcılığın yürütüldüğüne dikkat çeken Hava-İş Sendikası, airporthaber’de yayınlanan “grev durdu” şeklindeki haberin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.


Güncelleme 01:49
Hava İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin'in yaptığı görüşmede yönetim, havaalanı içinde herhangi bir yerde grev, basın açıklaması ya da eyleme izin vermeyeceğini söyledi.

Ayçin'in bu duruma yorumu "bir aileyiz dedikleri bu isçilerin önünden geçerken yöneticilerin yüzü hiç mi kızarmayacak, bundan sonra binaya girebiliyorlarsa girsinler bakalım" şeklinde oldu.

Ayçin yaptığı basın açıklamasında, "Güvenlik komisyonu güvenlik gerekçesiyle direniş alanında beklemeye izin vermiyormuş. Bu kimin güvenliği? Biz bunu çok iyi biliyoruz. Bu Türkiye demokrasisinin ayıbıdır. AKP iktidarının ayıbıdır. Madem öyle grevin yerini buraya taşırız. Yasal grevimizi sonuna kadar taşıyacağız. Alnımızın akıyla bu işten çıkacağız" dedi.

Sabah bir basın açıklaması yapılacak.

Güncelleme 01:37
Hava İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, THY Genel Müdürlük binası önünde devam etmesi istenen grevin dış hatlar terminalinde sürdürülmesi için Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ali Bakoğlu ile görüşüyor.


Güncelleme 01:15

İşçiler "Ölmek var dönmek yok" sloganlarıyla yürüyor:


Fotoğraf: Twitter (@RenginArslan)


Güncelleme 00:59

Polis Dış Hatlar Terminali'nin önüne TOMA getirdi. İçeride bulunan çevik kuvvet ekipleri ise gaz maskelerini taktılar.


(soL - İstanbul)