THY yönetimi işten attığı çalışanları uçağa bindirmiyor

Türk Hava Yolları’nda yaşanan hukuksuz işten çıkartmalar akılalmaz yöntemlerle devam ediyor. THY yönetimi tarafından personeller ya uçak hareket halindeyken ya da İstanbul’a yapılacak seferler öncesi işten çıkartılarak diğer ülkelerde mahsur bırakılıyor.

THY çalışanlarının çalışma hakları için çıktıkları grev sonrası devam eden toplu işten çıkartmalar akılalmaz hamlelerle sürüyor.

THY’de çalışan havayolu emekçileri ya İstanbul’a yapılacak seferden hemen öncesi işten atılma kararıyla uçağa alınmadığı için başka ülkelerde mahsur bırakılıyor ya da sefer esnasında işten çıkartılarak uçakta bulunan yolcuların da can güvenliği tehlikeye atılıyor.

"Yanlışlıkla" işten çıkartıyorlar
“Yasadışı eylemde bulunmak” suçlamasıyla bir telefonla işten atılan havayolu çalışanları arasında “grev”e katılmayan, o gün raporlu olan işçiler de bulunuyor. Öte yandan tazminatsız işten çıkartmaların yaşandığı dile getirilirken, işten çıkartma kararı bildirilen çalışanlardan bazılarına ise “yanlışlıkla” kararın bildirildiği beyan edilerek işe geri alım yapılıyor.

Los Angeles'ta işten çıkardılar
THY’nin akılalmaz işten çıkartmalarına ilişkin son örnek ise Los Angeles’tan İstanbul’a hareket edecek olan uçağın kabin ekibi amirinin işten çıkartılma kararı oldu. İstanbul’a gelecek olan uçağın sorumlu kabin amirine dün iş akdinin feshedildiği telefonla aranarak bildirildi.

"İşten çıkartıldın, uçaktan in!" denildi
Los Angeles’ta yatıdayken işten atıldığını öğrenen sorumlu kabin amiri yaklaşık 3 saat sonra tekrar aranarak, “Size bildirdiğimiz tebliğde hata var, uçuşunuza devam edin” şeklinde tekrar işe alındığını öğrendi. Los Angeles’tan İstanbul’a sefer yapacak olan uçağın uçuş hazırlığı tamamlandıktan sonra uçak sefere geçeceği dakikalarda THY yönetimi tekrar sorumlu kabin amirinin işten çıkartıldığını tebliğ ederek eşyalarını almasını ve uçaktan inmesini beyan ediyor.

Uçağın kapılarını açtıracak kadar kovdular!
Uçağın kapılarının kapatıldığı ve acil durum olmadan asla açılamayacağı hatırlatıldığı halde ısrarla sorumlu kabin amirinin kapıların açılarak uçaktan indirilmesi gerektiği şirket yönetimi tarafından yineleniyor.

Sorumlu kabin amiri yolcu olarak İstanbul'a geliyor
20 yılı aşkın süredir THY’de çalışan ve çift koridorlu büyük uçakta kabin ekibi amirliğinin kıdemli bir iş olduğunu ve yerine bu işi başkasının üstlenerek uçağın sağlıklı yolculuk yapamayacağını da bilen THY yönetiminin bu hamlesi üzerine uçak pilotu duruma uçuş ihlali yapıldığı yönünde itiraz ediyor.

Sorumlu kabin amiri itirazlar üzerine uçaktan indirilmiyor ancak “pas uçuş” denilen biçimde en arka koltukta yolcu olarak İstanbul’a yolculuğunu sürdürüyor.

İşten attılar, Seul'da mahsur bıraktılar
THY’nin akıl tutulması işten çıkartma yöntemleri sadece bununla sınırlı kalmıyor. Seul’dan İstanbul’a sefer yapacak olan uçağın kabin memuruna işten çıkartıldığı bildirildi. Tebliğden sonra uçağa bindirilmediği için Seul'da kalan kabin memuru kendi olanaklarıyla İstanbul’a dönmeye çabaladı.

THY’nin “yıldırma aracı” olarak geliştirdiği işten çıkartma hamlelerine karşı havayolu emekçileri ise çalışma hakları için eylemlerine devam ediyor.

(soL - Haber Merkezi)