THY: Pilotlar yemek yemesin

Pilot Bahadır Altan'ın işine yemek yerken VIP yolcularını uçaktan indirdiği gerekçesiyle son verildi. Karara büyük tepki var.

soL (HABER MERKEZİ) THY yönetiminin, "kokpitte yemek yerken uçağa alınan VIP yolcularını indirdiği" gerekçesiyle iş akdini feshettiği Kaptan Pilot Bahadır Altan'a destek, her geçen gün büyüyor.

Hava-İş, aynı zamanda sendikanın THY uçuş işletme temsilcisi de olan ve yönetmelikteki kurallara uyduğu halde görevine son verilen Kaptan Pilot Bahadır Altan hakkında, sendikal ve yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını bildiren ve medyada Altan'ı rencide edici bir şekilde aktarılan "olayın aslı"nı anlatan bir açıklama yaptı.

"Kaptan onay vermedikçe yolcu alımı başlayamaz"
Hava-İş sendikasının basın açıklamasında yer alan bilgilere göre, geçen hafta TK 127 seferi için Ankara'ya 20 dakika gecikmeyle iniş yapan Kaptan Pilot Bahadır Altan, 5 dakika yemek molası vererek yolcu hizmetlerinden bunu duyurmasını istedi. Gecikme sonrasında zaman kazanmak için yemek siparişlerini inişten önce veren Altan, tamamen THY talimatlarına göre davranarak, uçak yerdeyken APU (havalandırma ünitesi) çalıştırılmadığından, yolcu alımına da onay vermedi.

THY Uçuş Operasyon El Kitabı'na göre "Kaptan veya temsilcisi tarafından onay verilmedikçe yolcu alımı başlayamaz" kuralına rağmen, yolcu hizmetleri VIP yolcularını uçağa gönderdi. Sendika açıklamasında, yolcu hizmetleri memurunun ifadesinde de durumun bu şekilde anlatıldığı belirtildi. Ayrıca, 2. pilotun da kaptan adına yolcu onayı vermediğinin yine ifadelerden ortaya çıktığı açıklandı.

VIP yolcuları, sendikaya karşı bahane
Hava-İş sendikası, uçağa onaysız gönderilen VIP yolcularını gören Kaptan Pilot Bahadır Altan'ın onları kapıda karşıladığını, yolcu alımı için henüz onay vermediğini, bu konuda şirket içi bir iletişimsizlik olduğunu söyleyerek, özür dilediğini de açıkladı. Ekibinin yemek molasında olduğunu ve uçak içinin çok sıcak olduğunu belirten Altan, kurallara uygun bir şekilde, çok kısa sürede yolcu alımına başlanacağını, daha konforlu bir ortam olan VIP aracında beklemelerinin daha iyi bir çözüm olacağını belirtmişti. Yolcuların bu çözüme uydukları ve itiraz etmedikleri de açıklamada yer aldı. Kaptan Pilot Altan ayrıca, VIP yolcularının tekrar taşıma zorluğu çekmemesi için elindeki eşyaları uçağa aldırmıştı.

Bahadır Altan'a destekler
Bahadır Altan'ın işten çıkartılmasının, "O pilot" başlığıyla bazı haber sitelerinde ve forumlarda, sendika temsilcisi olduğu özellikle vurgulanarak haberleştirilmesine karşı Hava-İş'le birlikte, değişik kuruluşlardan da tepkiler gelmeye başladı.

TALPA'nın (Havayolları Pilotları Derneği) konuyla ilgili açıklamasında "Meslektaşımız ve üyemiz Kaptan Pilot Bahadır Altan'ın (...) iş akdinin fesh edilmiş olmasını haksız bir uygulama olarak değerlendiriyoruz. Bu tür uygulamaların tüm meslektaşlarımız üzerinde baskı, yanlış karar ve uygulama temayülü oluşturacağı ve bu baskıların giderek uçuş emniyetini olumsuz etkileyeceği kaygısını taşımaktayız" denildi.

Havacılık Tıbbı Derneği, sözleşmenin feshi ile ilgili iddialara "Kaptan yemek arası vermeyerek ekibini aç mı uçurmalıydı" sorusunu yönelterek, "THY Kaptan Pilotu Bahadır Altan'ın görevden alınmasını haksız ve havacılık kültürü bağlamında çok yanlış buluyoruz. Üç bacak uçuş yapmış ve karınları acıkmış ekibine kısa bir yemek arası veren ve bu sırada klimaları çalışmayan uçağa yolcu alımını 10 dakika erteleyen Kaptan, ulusal ve uluslararası yönergelerin kendisine verdiği yetkiyi kullanmaktan başka bir şey yapmamıştır. Olayda bir keyfilik ve kabalık olmadığı gibi, olası bir uçuş emniyeti zafiyetinin giderilmesi söz konusudur" açıklamasını yaptı.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği açıklamasında ise Altan'ın işten atılmasının hukuk dışı bir uygulama olduğu belirtilerek, "Ülkemizde mücadele eden ender sendikalardan olan Hava-İş sendikasının temsilcisi olan Bahadır Altan'ı THY yönetiminin işten kovması tesadüf değildir. Bahadır Altan'ın işten atılması sendikal örgütlülüğe saldırı niteliği taşıdığı kadar, işçi ve emekçilerin haklarını koruyanlara ve tüccar zihniyeti ile düşünmeyenlere de çok önemli bir göz dağıdır" denildi.

Açıklamanın devamında "Uçuş güvenliğini ve çalışanları düşünerek karar veren Bahadır Alkan'ın haksız yere işten çıkarılmasının sorumlusu olan THY yönetimi, yaptığı yanlıştan bir an önce geri dönmelidir. Biz Yurtsever Cephe İşçi Birliği olarak Kaptan Pilot Bahadır Altan'ın uğradığı haksızlığa karşı mücadelesinde yanında olacağımızı duyuruyor, Hava-İş sendikasının üyesine sahip çıkmak için atacağı her adımda yanlarında olacağımızı bildiriyoruz" ifadesi kullanıldı.

İnternet sitelerinde oluşturulan Altan'a destek forumlarında, katılımcılar, bu tepkinin büyüyeceğini, büyümesi gerektiğini söylüyorlar.