THY emekçisi kadınlar Taksim’de eylemde

Grevi yasaklanan, işten atılan, hakları gaspedilen THY emekçisi kadınlar Taksim’de bulunan THY ofisi önünde eylem gerçekleştirdi. TKP’li kadınların da destek verdiği eylemde emekçi kadınlar, AKP ve THY’nin işçi düşmanı, kadın düşmanı uygulamalarına karşı haklarını elde edene kadar boyun eğmeyeceklerini ilan ettiler.

THY emekçilerinin yasaklanan grev haklarına, işten atılmalarına, haklarının gaspedilmesine karşı mücadeleleri devam ediyor. Direnişlerinin 69. gününü geride bırakan THY emekçileri, 305 işçiyi işten çıkaran THY yönetimi ve AKP’nin işçi düşmanlığına karşı eylem gerçekleştirdi.

“İşten atılanlar geri alınsın”
Taksim’de bulunan THY ofisi önünde bir araya gelerek oturma eylemi yapan THY emekçisi kadınlar, işten atılanların geri alınmasını, eksik personelle uçuşların son bulmasını, THY’nin cinsiyetçi baskı ve uygulamalardan arındırılmasını bir kez daha talep ettiler.

Eyleme birçok örgütten kadınlar destek verdi
Eyleme Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu, TKP’li kadınlar, ÖDP’li kadınlar, Emek Partili kadınlar, CHP İstanbul İl Kadın Kolları, DİSK Kadın Komisyonu ve birçok siyasi parti katılarak destek verdi.

TKP’li kadınlar: “İşçiyiz, kadınız, AKP’ye karşıyız”
TKP Beyoğlu ilçe örgütü önünde bir araya gelen TKP’li kadınlar, “İşçiyiz, kadınız, AKP’ye karşıyız”, “İşçi düşmanı faşist AKP”, “THY işçisi yalnız değildir” sloganlarıyla eylemin olduğu Taksim THY ofisi önüne yürüyüş gerçekleştirdiler.

THY emekçisi kadınlar grev hakkı istiyor…
“THY emekçisi kadınlar yalnız değildir”, “Süs bebeği değil emekçiyiz”, “İşçi düşmanı THY” sloganlarıyla yapılan eylemde Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu adına açıklama yapıldı. Açıklamada, “THY emekçisi kadınlar grev hakkı istiyorlar çünkü çalışma hakkı kadının insan hakları arasında birinci sırada yer alır. Hava yolu emekçisi kadınların işlerini elinden alan AKP iktidarı ve THY yönetimi kadına yönelik ayrımcılık suçu işliyor” denildi.

“Örgütlenme hakkı ihlal edilemez”
THY emekçisi kadınların çalışma koşullarında yaşadıkları zorluklara değinilerek grev hakkının gaspedilemeyeceği vurgulanan açıklama, “AKP ve THY yönetimini uyarıyoruz. Anayasal hak olan örgütlenme hakkı ihlal edilemez. İstihdamda ve yaşamda cinsiyetçiliği, ayrımcılığı kabul etmiyoruz. İşten atılanlar geri alınsın” denilerek sonlandırıldı.

“Bizler çalıştığımız için sizler maaş alabiliyorsunuz”
THY emekçisi kadınlar adına söz alan Dilek Gözüyılmaz, “Haklarımızı geri almak için mücadele ediyoruz. THY yönetimi AKP ile elele işçi ve kadın düşmanlığı yapmaya devam ediyor. Grev yasağı getirdikleri yetmemiş gibi çalışma koşullarını gittikçe zorlaştırdılar. Zorluklarımızı aldığımız ücretlerle karşılaştırdılar. Tayyip Erdoğan ve THY yönetimine sesleniyoruz: Bu memleketin gerçek sahipleri bizler çalıştığımız için sizler maaş alabiliyorsunuz” diye konuştu.

“Bu zihniyet karanlığa gömülmeye mahkumdur”
AKP’nin kadını yok sayan, emekçileri maruz bıraktığı faşist politikalarına boyun eğmeyeceklerini belirten Gözüyılmaz, “Kadınları doğum makinesi gibi gören zihniyet karanlığı gömülmeye mahkumdur ve gömülmesi hiç de uzak değildir” diyerek sözlerini bitirdi.

Açıklamanın ardından emekçi kadınlar AKP’ye ve THY’nin işçi ve kadın düşmanı politikalarına karşı mücadelelerine devam edeceklerini ilan ederek eylemlerini sonlandırdılar.

(soL – İstanbul)