TGS'den tepki: Baskılardan endişeliyiz

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu, "Ergenekon" soruşturması kapsamındaki gözaltıları değerlendirirken, yargının bağımsızlığına inancın tam olduğu vurgulamasıyla, "ancak demokrasinin geleceğinden, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinden, basın ve ifade özgürlüğü üzerinde artan baskılardan endişe duyulduğunu" bildirdi.

İSTANBUL (A.A.) TGS Yönetim Kurulunca yapılan açıklamada, "Ergenekon" soruşturması kapsamında bu zamana kadar çok sayıda aydın, bilim adamı, gazeteci, yazarın gözaltına alındığı, tutuklandığı ve yargılanmalarının devam ettiği anımsatılarak, buna, bugünkü gözaltılarla sendikalcılar ile yeni gazeteciler ve aydınların da eklendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Ergenekon olarak adlandırılan davanın, devlet içindeki çeteleri ortaya çıkarmak ve yargılamak yerine, siyasi iktidar tarafından aydınlar, medya kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve nihayet sendikalar ile işçi hareketi üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmasından duyduğumuz endişeler, bugünkü gelişmelerle daha da artmış durumdadır" denildi.

Avrasya TV ve Türk Metal Sendikası'nda yapılan aramalar ve gözaltıların, "hukukun temel ilkelerine ve usul hukuku hükümlerine özen gösterilmesi"nin önemine işaret edilen devletin erkleri zirvesinin ardından tekrarlanmış olmasının da ayrıca dikkat çekici olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkeyi yöneten siyasi iradenin, Türk Ceza Kanunu'nun 'Yargı görevini yapanı etkileme' başlıklı 277. maddesi ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' başlıklı 288. maddesi hükümlerine aykırı açıklama ve davranışlarının sürmekte olduğu ve muhalif tek bir eleştiriye tahammül edilemediği bir ortamda dahi yargının bağımsızlığına inancımızı koruyoruz.

Ancak siyasi iktidarın aynı hassasiyet içerisinde olduğu konusunda inancımız kalmamıştır. Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi, önceden gözaltına alınacak kişilerin isimlerinin bazı medya organlarında yazılması, verilen ifadelerin aynı anda medyaya servis edilmesi endişelerimizi daha da güçlendiriyor."