Tezcan Galvaniz’de sözleşme imzalandı

soL (KOCAELİ) Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu İzmit Arslanbey'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Tezcan Galvaniz işyerinde toplusözleşme imzalandı.

İmzalanan toplu sözleşme gereği 160 işçinin ücretlere ilk yıl yüzde 16, ikinci yıl ise enflasyon oranında artış yapılacak. Birleşik Metal-İş Sendikası ilk yıl için ücretlerine yüzde 22 zam isterken, anlaşma gereği aylık ücretler ortalama 150 lira arttı.

15 gün içinde ödeme
Yürürlük tarihi 31 Temmuz 2008 ile 30 Haziran 2010 arası olan sözleşmeye göre, ücretlere ilk yıl yüzde 16, ikinci yıl enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Böylece, ortalama 930 lira olan aylık ücretler bin lira 87 kuruş civarına yükseldi. Sosyal haklarda da yüzde 15 artış sağlayan sözleşmeden doğan farklar, en geç 15 gün içinde işçiye ödenecek.

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi İdari Sekreteri Telat Çelik, ''İşveren MESS koşullarında diretiyordu. Krizin doruk yaptığı, Erdemir işçilerinin ücretlerinin yüzde 35 aşağıya düşürüldüğü bir ülkede bu iyi sözleşmedir'' dedi. Toplusözleşme, 1 Temmuz 2008'den itibaren geçerli olacak. Sendika, taslakta, 1 Mayıs 2008'den geçerli olmak üzere yüzde 22 oranında zam istemişti.

Ses getiren eylemler

Tezcan Galvaniz işçileri, geçen yılın Kasım ve Aralık aylarında, sendikalaşmayı gerekçe yaparak 131 arkadaşlarını işten atan işverene karşı günlerce eylemler yapmış, destekleri artırmak için de, fabrika önünden kilometrelerce mesafeyi göz alıp İzmit ve çok sayıda beldeye yürüyüşler düzenlemişti. Birleşik Metal-İş, halkın da desteğiyle güçlenerek çıkılan direnişin ardından sözleşme masasına oturmuştu.