Tesco Kipa çalışanları eylemdeydi

İzmir’de işten çıkarılan Tesco Kipa çalışanları Kipa AVM önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaparak işlerini geri istedi.

Tesco Kipa’da işten çıkarılan 30 işçi önceki gün Kipa AVM önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Torbalı Kipa AVM önünde gerçekleşen eyleme Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, Türkiye Komünist Partisi Torbalı İlçe Başkanı Erkan Altuner, Eğitim-Sen Torbalı Temsilciliği ve Devrimci İşçi Hareketi Temsilcileri de katılarak destek verdi.

Sendikaya üye olmak isteyen işçiler 19 gün önce "küçüleceğiz" denilerek işten çıkarıldı. Daha sonra üye olmak istedikleri Tez-Koop-İş Sendikası da işten çıkarılan işçilere sırtını döndü. Ortada kalan işçiler isyan bayrağını çekti.

‘Şirket küçülecek dendi, yerimize işçi alınıyor’
Önceki gün yapılan eylemde Kipa yönetimi ve sendika protesto edildi. Attıkları sloganlar ile Kipa yöneticilerini ve sendikayı protesto eden işçiler, işlerini geri istediklerini ifade etti. Grup adına basın açıklaması yapan Tesco Kipa işçisi Serkan Cesur, “İşveren tarafından küçülme bahanesiyle işimizden ve ekmeğimizden olduk. Ne komiktir ki aynı işveren bizi çıkardığı için yerimize taşeron işçi aldı ve almaya da devam ediyor” dedi.

Dağıtım Merkezi’ndeki işçiler olarak, 5 yıl boyunca evlerine bir dilim fazla ekmek götürebilmek için sendikalı olma mücadelesi verdiklerini anlatan Cesur, “Ancak ‘her şeyi başardık’ dediğimiz, toplu sözleşme sürecinin başladığı dönemde Kipa tarafından işten çıkarıldık” dedi.

'İşimizi geri alıncaya kadar eylemimizi sürdüreceğiz'
Üye oldukları sendikayı da eleştiren Serkan Cesur, “İşverenin sendikal örgütümüze yaptığı bu saldırıya karşı yanımızda olması ve demokratik tepkisini en sert bir şekilde göstermesi gereken Tez-Koop-İş, ne yazık ki harekete geçmedi. Bizim zorlamalarımızla yazdığı kınama yazısı ve göstermelik kamuoyundan uzak basın açıklamasıyla, işverene şirin gözüküyor ve süreci değiştiriyor. Bu yaptıklarıyla nasıl bir sendika olduğunu ve sendika ağalarının gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkezi toplu sözleşmeye, ‘işten çıkarılan işçiler işe geri alınsın’ maddesini ekleyinceye kadar ve Tesco Kipa işvereni de bizleri geri işe alıncaya kadar eylemlerimiz ve basın açıklamalarımız gücümüz yettiğince İzmir’deki tüm Kipa mağazalarında devam edecek” diye konuştu.

(soL-İzmir)