Tersanede işçi ölümü

Kocaeli'nin Körfez ilçesine bağlı olan ve tersaneler bölgesi olarak anılan Yarımca'daki Marmara Tersanesi'nde, yapım halindeki bir geminin yan duvarından düşen işçi öldü.

soL (Kocaeli) Tuzla tersanelerindeki işçi ölümleri ülke gündemini sarsarken, bir ölüm haberi de Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki ''tersaneler bölgesi'' Yarımca'dan geldi. Marmara Tersanesi'ndeki bir taşeron firmanın gemi yapımında çalışan İsmail Kırlangıç (49), 15 metre yükseklikteki gemi yan duvarından üşerek ağır yaralandı. Hekim olmayışı yüzünden işyerinde müdahale edilemeyen Kırlangıç, işçi arkadaşlarınca kaldırıldığı Özel Körfez Marmara Tıp Hastanesi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Konuşma yasağı ve zorunlu tatil
Tersanede ölümle sonuçlanan iş kazası üzerine henüz bir açıklama yapılmazken, işverenin kaza üzerine konuşma yasağı getirdiği de öğrenildi. Tersanede çalışan yaklaşık 300 işçi, olaydan sonra izine çıkartıldı. İşçiler, sigortalı çalışmadıkları için, izinli geçen sürede yevmiyeleri de işlemeyecek. İşçiler, ''İş güvenliği olmamasının bedelini yine biz ödüyoruz. Bu durum da ölen de işçi oluyor, ücretini alamayıp mağdur olan da. Çalışanların iş güvenliği gib can güvenliği de yok. Ya susup ölümün bize ne zaman geleceğini bekleyeceğiz ya da işsiz kalmayı göze alacağız'' diye konuştu.

Serbest Bölge'de karışıklık
Yeniköy'deki Kocaeli Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Admarin Tersanesi'ndeki taşeron firmalardan Yaman Denizcilik de, 20 işçinin çıkışını verdi. Aylık ücretleri 700-2.000 YTL arasında değişen işçiler 3 aydır maaş alamadıklarını öne sürerek, firmanın, çıkış verdiği sırada yarım ödeme yaptığını, ancak tüm ödeme yapılmış gibi ibraname imzalanmasını istediğini öne sürdü. Yaman Denizcilik'ten çıkışı verilen işçilerin ortalama 8-10 bin YTL arasında alacakları bulunuyor.