TEKEL işçilerine yine polis müdahalesi

Ankara'da Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel'in açıklamasının ardından polis, oturma eylemi yapan TEKEL işçilerine müdahale etti.

Ankara'da geceden itibaren beklemeye geçen TEKEL işçileri, sabah saatlerinde Türk-İş binası önüne yürümek isteyince polis biber gazıyla müdahalede bulundu. Müdahalede yaralanan bir işçi hastaneye kaldırıldı. Müdahale sonrası işçiler oturma eylemine başladılar.

Türk-İş Genel Merkezi'nden Tek-Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Türk-İş yöneticileri, oturma eylemi düzenleyen işçilerin yanına geldiler. Türkel burada “Başbakan Erdoğan ‘Türkiye’de işler tam da iyi gidiyordu. Bu TEKEL İşçileri nerden çıktı’ dedi. Sayın Başbakan yaptıklarının ya farkında değil ya da yapmak istediklerinin işaretni veriyor. İşler iyi gidiyorsa neden işsizlik, yoksulluk var? Biz meşruiyet içinde mücadelemizi devam ettiriyoruz. Biz buradan açıklamamızı yaparak ayrılmamıza kolaylık sağlanmazsa biz buradan ayrılamamayı değerlendireceğiz. Bu sefer de tüm Türkiye’den arkadaşları buraya çağırmak zorunda kalacağız. Bunun sorumlusu Tek-Gıda İş olmayacaktır. Şu an Ankara’da bin 800 TEKEL işçisi var. Konfederasyon önündeki yasal demokratik hakkımıza engel olurlarsa Sayın Başbakan gereğini düşünsün” dedi.

Türkel, gazetecilerin "Çadır kuracak mısınız" sorusu üzerine, “Çadır da kurarız, baraka da kurarız. TEKEL işçileri bu kez çoluk çocuk gelir, hiç gitmeyiz Ankara’dan” dedi.

Eylem takvimi tepki çekti
Mustafa Türkel 2 Mayıs'ta 2 bin kişi geleceklerini ve 2 gece kalacaklarını belirterek şunları söyledi: “3 Haziran'da 3 bin kişiyle 3 gece kalacağız. 4 Temmuz'da 4 bin kişiyle 4 gece kalacağız. Eğer 1 Ağustos'a kadar yargıdan 4/C ile ilgili bir karar çıkmazsa ya da hükümet tarafından yeni bir düzenleme yapılmazsa, 1 Ağustos'ta tüm Türkiye'den çoluk çocuk geri dönmemek üzere Ankara'ya geleceğiz. Özlük haklarıyla diğer kuruluşlara geçmek dışında hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğiz.”

Türkel’in açıkladığı eylem planı üzerine bazı işçiler, sendika aleyhine sloganlar atmaya başladılar. Türkel’in “Eylemimiz sona ermiştir, artık evlerinize dönebilirsiniz” sözleri üzerine işçiler bir kez daha tepki gösterdiler. Mustafa Türkel, tepkiler üzerine alandan ayrıldı.

Alanda bulunan işçiler, Türk-İş binasının önüne yürümek istediklerini açıkladılar. İtfaiye işçileri ve TEKEL işçileri, kitlenin önüne geçerek polis barikatının karşısına geçtiler. Polis barikatının açılmasını talep eden işçiler, “Burada işçilerden başka kimse yok, provokatör yok, biz TEKEL işçisiyiz, itfaiye işçisiyiz. Vali suç işliyor. Türk-İş binasına giremezsiniz diyorlar, orası bizim aidatlarımızla açıldı, orası bizim evimiz. Valilik bize ‘Evinize girmeyin’ diyor” dediler. Polis ise açıklamanın yapıldığını söyleyerek işçilere dağılmaları yolunda anons yaptı.

Ardından polis oturma eylemi yapan gruba saldırdı. Gaz bombaları eşliğinde polis işçileri alandan çıkardı. Polis müdahalesinin ardından birçok gözaltı yaşandı. Bazı basın mensupları da müdahale sırasında yaralandı.

(soL - Ankara)