TEKEL işçileri üniversitelerde çağrı yaptı

Ankara’daki eylemleri süren TEKEL işçileri, dün üniversiteleri ziyaret ederek mücadelelerini anlattılar ve öğrencilerden eylemlerine destek vermelerini istediler.

TEKEL işçileri dün ayrı gruplar halinde Ankara Üniversitesi’nin (AÜ) Sıhhiye’deki Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi (DTCF) ile Fen ve Mühendislik fakültelerinin buluğu Tandoğan yerleşkesine, ODTÜ’ye ve Hacettepe Üniversitesi’nin (HÜ) Beytepe yerleşkesine gittiler.

TKP’li öğrencilerle birlikte yemekhaneleri ve kantinleri dolaşan TEKEL işçileri, öğrencilerle, akademisyenlerle ve üniversite emekçileriyle sohbet ederek ulaşabildikleri herkese süreci anlattılar ve sürecek olan eylemlerine destek çağrısı yaptılar. Doğu ve batı illerinden gelen kadın ve erkek TEKEL işçileri, çocuklarının geleceğine, işlerine ve AKP iktidarıyla her geçen gün gittikçe felakete sürüklenen memleketlerine sahip çıkmak için 9 gündür Ankara'da olduklarını vurguladılar. İşçileri ilgiyle dinleyen öğrenciler, akademisyenler ve üniversite emekçileri alkışlarla destek verdiler.

AÜ Tandoğan yerleşkesinde söz alan bir işçi, “Başbakan ‘açılım yapacağız’ dedi, ama açılımı biz gerçekleştirdik. Bu mücadelede hepimiz kardeşçe bir aradayız” derken bir diğer işçi de, “Bugün bize uygulanan 4-C yasası yalnızca bizim için değil sizler içinde gelecekte sıkıntılar yaratacak. O yüzden tüm öğrencileri bizlere destek olmaya çağırıyoruz. Hepinizden duyarlı olmanızı bekliyoruz. Bizler sizler için de oradayız” dedi.

DTCF’de konuşan bir TEKEL işçisi, “Bugüne kadar bizden hep boyun eğmemiz, koyun gibi olmamız istendi. Ama biz sessiz kaldıkça onlar bütün haklarımızı elimizden aldılar. Bundan sonra susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz. Bizim bir sloganımız var: ‘Ölmek var, dönmek yok.’ Dokuz gün boyunca binlerce işçi bu sloganın etrafında birleşti. Öğrenci arkadaşlarımızdan da sesimize ses katmalarını, mücadelemize ortak olmalarını istiyoruz. Bugün yaşananlar sadece TEKEL işçilerinin sorunu değildir. Bu yaşananlar memleketin sorunudur, bu yaşananlar memleketimizde hüküm süren patronların çıkardığı bir sorundur. Bu yaşananlar patronların partisi AKP’nin yarattığı bir sorundur. Hepinizi omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

HÜ Beytepe yerleşkesindeki ziyarette konuşan işçiler, tazyikli sularla, gaz bombalarıyla, biber gazlarıyla, polis coplarıyla dağıtılmak istendiklerini, ancak bu saldırılardan sonra birbirlerine daha da kenetlendiklerini, sayılarının ve halktan gelen desteğin de her geçen gün arttığını anlattılar. Burada da vurgulanan konulardan biri, İzmir, Samsun, Diyarbakır, Hatay gibi Türkiye'nin dört bir yanındaki illerden gelen işçilerin emek mücadelesinde birleştikleriydi. İşçiler, asıl ‘açılım’ın tam olarak bu olduğunu ifade ettiler.

Bir kadın işçi, ziyaretin sonunda üniversiteden ayrılırken bu ziyareti organize eden TKP’li öğrencilere teşekkür etti ve "Eskiden ‘komünist’ dendi mi korkardık, yolumuzu değiştirirdik şimdi ise doğruları onların söylediğini farkettik ve onlarla birlikte olmaktan güç alıyoruz, gurur duyuyoruz" dedi.
(soL - Ankara)