TEKEL işçileri referandumda

Referandumda sonuçlar iletilmeye başlandı.

Sonuçları belli olan illerden, Trabzon, Diyarbakır, Muş, Manisa, Aydın, Malatya ve Amasya'dan "mücadeleye devam" kararı çıktı. Samsun'dan çıkan sonuçlarda ise sadece 4 red oyu var.

İzmir'den gelen sonuçlar şu şekilde: Katılım sayısı 1300 toplam red sayısı 5.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, bir açıklama yaparak, Tekel işçilerinin “eyleme devam” demesi durumunda sonuna kadar işçilerin yanında olacaklarını söyledi.

Türk-İş Genel Merkezi Önündeki referandumda sandığın başında konuşma yapan Tek-Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, Ankara’da bulunan Tekel işçisi sayısını düşürdüklerini, bunu planlı yaptıklarını ve işçileri Ankara’ya gelmemeleri konusunda uyardıklarını söyledi.

Amaç, sorunu diyalog yoluyla çözmek istediklerini, hükümetin çözümden yana gözükmediğini belirtti.

Amaç, “Tekel işçisinin iradesine saygı göstereceğiz. ‘22 gündür direndik, yeter. 11 aylık uzatmayı ve 100 TL’lik artışı yeterli görüyoruz’ derlerse biz bu mücadelede Tekel işçisiyle vedalaşacağız. Ancak yarıdan fazla irade beyanı olursa Tek Gıda İş sendikası Tekel işçisinin sonuna kadar yanında olacak ve yalnız bırakmayacak” dedi.

14 Ocak’tan sonra Ankara’nın Tekel işçisinin kaç kişi olacağını göreceğini belirten Amaç, referandumda oylamanın gizli, tasnifin açık olacağını ifade etti. Bugün akşama kadar tüm Türkiye genelinden sonuçların geleceğini söyleyen Amaç, yarın yapılacak Tek Gıda İş Başkanlar Kurulu toplantısında sonuçların değerlendirileceğini ve yeni yol haritasının açıklanacağını kaydetti.

TEKEL işçileri direniş günlüğünün 22. sayısı da referandum konulu çıktı. AKP'nin ve işçinin seçeneklerinin sunulduğu günlükte, "AKP’nin seçenekleri: Aşağı tükürsem 4-c, yukarı tükürsem gene 4-c... İşçinin seçenekleri: Ya kazanacağız ya kazanacağız! Karar sizin!" denildi.

Günlükte, "Türkiye’de referandumun ilk defa yapılmadığı hatırlatılan günlükte "Geçmişte sendika seçmek için yapıldı, grevler için yapıldı.. Ancak bu referandum başka... Ya AKP’nin işçilere sunduğu seçenekler arasında tercih yapmış olacak, ya işçiler kendi seçeneklerine kendileri karar verecekler. TEKEL işçisi diyecek ki: Ya Tayyip Erdoğan’ı haklı çıkaracağız, ya halkımızın umudu olacağız... Ya pudralanmış 4-c prangasını takacağız, ya ellerimizi özgürleştireceğiz... Ya kaderdir deyip kefenlerimizi giyeceğiz, ya hakkımızdır deyip işçi tulumlarımızı giyeceğiz... Ya TEKEL işçisine Ergenekoncu diyen Fehmi Koru’yu sevindireceğiz, ya yandaş medyayı kararlılığımızla rezil edeceğiz... Ya yaktığımız gemiler yerine sandallarla bu diyardan kaçacağız, ya ayağımızı bastığımız diyarda artık söz sahibi olacağız.. Ya ölmeyip kazanacağız, ya kazanmayıp öleceğiz... Karar ellerimizde!" ifadeleri kullanıldı.
(soL - Haber Merkezi)