Taşeron sağlık işçileri Ankara’da buluştu

Taşeron sisteminin kaldırılması ve mahkeme kararlarının uygulanması için birçok ilde “Güvenceli İş İnsanca Yaşam” çadırları kuran ve imza toplayan Dev Sağlık-İş üyeleri, Ankara’da buluşarak Sağlık Bakanlığı’na yürüdü

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) üyeleri, taşeron sisteminin kaldırılması ve hastanelerin sağlık işçisi olduklarına dair mahkeme kararlarının uygulanması talepleriyle Ankara’da eylemdeydi.

Sendika.org’un haberine göre, sabahın erken saatlerinden itibaren AKP İl Binası önünde bir araya gelen sağlık işçileri, saat 12.00’da Sağlık Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. İşçiler yürüyüş boyunca sık sık, “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız”, “Sağlıkta taşeron ölüm demektir”, “Susma haykır, taşerona başkaldır”, “Güvenceli iş insanca yaşam istiyoruz” sloganlarını attı.

"Sağlık Bakanı istifa etmeli"
Mitingde söz alan Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sağlıkta piyasalaştırma politikalarının yarattığı sonuçlardan örnekler vererek başladığı konuşmasında son olarak bir hekimin bıçaklanarak öldürülmesine değindi. Çerkezoğlu, Sağlık Bakanı’na seslenerek ”Biraz demokrasi kültürünüz varsa, almanız gereken önlemlere dair biraz samimiyetiniz varsa, yapacağınız tek şey var: İstifa etmek” dedi.

Bugün iki nedenle Ankara’ya geldiklerini söyleyen Çerkezoğlu, bunlardan ilkinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlıkları yapılan ve taşeronu yaygınlaştırmayı amaçlayan yasal düzenlemeye karşı çıkmak olduğunu belirtti. İş cinayetlerinden ve hak gasplarından söz eden Çerkezoğlu, ”Biz ölürken, taşeronu yaygınlaştırmayı düşünüyorlar. Ülkeyi taşeron cennetine çevirmek istiyorlar. Onlar için cennet olan, bizim için cehennem. Biz bu yasal düzenlemeleri çöpe atacağımızı ilan etmek için buradayız” dedi.

Çerkezoğlu, mücadelelerine başladıkları ilk günden bu yana taşeron işçisi değil, hastane işçisi olduklarını, bunun bakanlık ve mahkemelerce de onaylandığını hatırlattı. Buna karşın hastane yönetimlerinin hukuk dışı ihalelerle taşeronu dayattığını dile getiren Çerkezoğlu, Ankara’ya gelmelerindeki ikinci sebebin mahkeme kararlarının uygulanmasını istemek olarak dile getirdi.

Direnen işçiler kürsüdeydi
Sağlık Bakanlığı’nın önünde kurulan kürsüde Samsun’da Gazi Devlet Hastanesi’nde 454 gündür direnen Dev Sağlık-İş üyesi Yüksel Arslan aldı. Güvenceli iş haklarına sahip çıkmaya, insanca yaşam mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen Arslan, mahkeme kararlarının kendilerini haklı çıkarmasına karşın uygulamaya geçmemesine tepki gösterdi.

Arslan’ın ardından Adana TEDAŞ’ta direnen Enerji-Sen üyeleri adına Tayfur Karayaka, anayasanın kendilerine sendikalaşma hakkı tanıdığını ve bu hakkı kullandıklarını hatırlattı. Karayaka, TEDAŞ Müdürü Mahmut Nimet Dalkıra’nın ”Ya o işçiler gidecek ya da ben koltuğumdan olacağım” sözlerini sarf ettiğini aktaran Karayaka, kazananın kendileri olacaklarını ifade etti.