Taşeron işçinin isyanı ihale salonunda

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde üniversite yönetimi tarafından gerçekleştirilmek istenen hizmet alım ihalesi Devrimci Sağlık-İş üyesi işçilerin direnişine sahne oldu.

Bursa’da iş müfettişlerinin raporları ve mahkeme kararları ile “taşeron çalıştırma düzeni hileli çalıştırma” olarak tanımlandı. Bu kararı uygulamayan üniversite yönetimi bugün bir ihale daha gerçekleştirmek isteyince taşeron işçiler eyleme geçti.

Sabah mesai saati başlangıcında ihalenin gerçekleştirileceği Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne “İnsan ihaleyle çalıştırılmaz, sağlıkta taşeron olmaz” pankartıyla yürüyen yaklaşık 200 işçi önce burada bir basın açıklaması yaparak hastane yönetimini uyardı. Yapılan basın açıklamasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde mücadeleyle kazanılan hakların, taşeron ihale masalarında kaybedilmesine asla izin verilmeyeceği ifade edildi.

İhale salonuna girdiler
Devrimci Sağlık-İş üyeleri, açıklamadan sonra ihaleyi engellemek üzere rektörlük binasına girmek istedi. Binaya girmek isteyen 200 kadar işçi çevik kuvvet polisinin saldırısına uğradı. Saldırıya rağmen işçilerin bir kısmı barikatı aşarak rektörlüğe girebildi. Rektörlük binasında ihalenin yapıldığı salona yönelen işçilere önce özel güvenlik, sonra da çevik kuvvet polisi çok sert şekilde ikinci bir saldırı gerçekleştirdi. İşçiler darp edilirken, kapalı alanda sıkılan biber gazından dolayı hem işçiler hem de hastalardan fenalık geçirenler oldu. Polis ve özel güvenlik saldırısında yaralanan 10 işçi hastaneye kaldırıldı. Yaralı işçilerin durumunun iyi olduğu belirtildi.

Rektör ve dekan görüşmek istedi
Devrimci Sağlık-İş üyelerinin direnişi sonrasında rektörlük 4 temsilci ile görüşme teklifinde bulundu. Öngörüşmeye Devrimci Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya, Eğitim Uzmanı Derya Öztürk, DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci ve Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin katıldı.
Öngörüşme sonrasında Devrimci Sağlık-İş Uludağ Üniversitesi Temsilcisi Fikret Sarıgül, Eğitim Uzmanı Derya Öztürk ve Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek ve Tıp Fakültesi Dekanı Mustafa Güllülü ile bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede rektör ihale yapılması konusunda geri adım atmayacağını belirtirken Dev Sağlık-İş temsilcileri, kendilerinin de haklarından vazgeçmeyerek geri adım atmalarının söz konusu olmadığını söyledi. İşçiler ihale sona erene kadar oturma eylemine devam ettiler.

Sendika temsilcileri eylemlerinin önümüzdeki günlerde de süreceğini ifade etti.

(soL - Bursa)