Tarım işçileri yanıyor

Tarım emekçileri 50 dereceye yaklaşan sıcaklıklarda çoluk çocuk demeden yaşam mücadelesi veriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarım emekçileri 45 derece sıcaklığın ve yüksek nemin altında, yaşam mücadelesi veriyor. Saatlerce güneşin altında kalan işçiler, 15-20 YTL gündelikle çalışıyorlar.

Yoksul tarım emekçileri yaz aylarında, çoluk çocuk demeden ailece güneş altındaki tarlalarda yaşamlarını kazanmaya çalışıyorlar. Adları sık sık kamyon kasalarında ölüm yolculuklarıyla gündeme gelen emekçilerin en büyük sıkıntılarından biri de 50 dereceye yaklaşan sıcaklıklarda çalışmak.

GAP kapsamında sulamaya açılan ilk ova olma özelliği taşıyan Harran Ovası'nda sonbaharda hasatı yapılacak pamuk çapasında çalışan işçilerin, sıcaklıkların artmasıyla sıkıntıları da arttı. Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin üçte birinin karşılandığı Şanlıurfa'ya bağlı bu bölgede son günlerde sıcaklıklar 42 derece civarında. Sulama yapılan saatlerde havadaki neminde artmasıyla hissedilen sıcaklık daha da artıyor. Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan tarım emekçileri, açık renkli ve uzun kollu giysiler ve başlarına bağladıkları poşuyla güneşin etkisinden korunmaya çalışıyorlar. Çoluk çocuk güneş altında saatlerce çalışmanın bedeli ise sadece 15-20 YTL. Zor koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım emekçileri, bu sıcaklıklarda gün boyu çalışmanın çok zor olduğunu ancak, buna rağmen çalışmaktan başka çareleri olmadığını belirtiyorlar.