Taraftar grupları UPS işçileri için birleşti

Sendika üyesi oldukları ve örgütlenme haklarını kullandıkları için işten atılan UPS işçileri, direnişlerinin 165. gününde taraftar grupları, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte Taksim’de bir dayanışma eylemi gerçekleştirdiler.

Sendikalı oldukları için işten atılan UPS işçilerinin işlerine dönmeleri için sürdürdükleri direniş devam ederken, Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen UPS işçilerine taraftar grupları büyük destek verdi. Beşiktaş Çarşı, Halkın Takımı, Galatasaray Tek Yumruk, Viva FenerbahChe, Trabzonspor Mavi Göç, Forza Livorno, Adana Demirspor, Sakaryaspor, İnadına Bursa, Altay YSKA, İstanbul Tayfası, Baranlar Kartal, Beleştepe taraftarlarının Türkiye’nin dört bir yanından yoğun katılım sağladıkları eylem, tribünlerin organize ettiği ilk işçi eylemi olması açısından dikkat çekti.

TKP, SDP, BDP, Mücadele Birliği, Kaldıraç ile direnişleri hala süren Tekel işçileri, Emekli-Sen, Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği ve Spor Emekçilerinin Sendikası (Spor-Emek-Sen) da eyleme destek verdi.

"İşçi hakları yoksa demokrasi de yok"
‘Yaşasın Sınıf Dayanışması’, ‘UPS’ye sendika girecek başka yolu yok’, ‘UPS işçisi yalnız değildir’, ‘Atılan işçiler geri alınsın’, ‘Sendikal hakkımız engellenemez’ sloganları ile gerçekleşen yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, ‘AKP iktidarları döneminde on binlerce işçi sendikalaştıkları için işten atıldı. İşçi haklarının olmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez’ diye konuştu.

"Bırakın ikiyi tek sendikaya üye olmak bile yasak"
Başbakan’ın yeni anayasa ile herkesin iki sendikaya üye olabileceğini söylediği halde UPS işçilerinin sadece bir sendikaya üye oldukları için işten atıldığını ifade eden Öztürk, Başbakan ve Çalışma Bakanı’na da soru yöneltti: ‘UPS işvereni ülkemizdeki anti-demokratik yasalardan güç alarak keyfi davranmakta sınır tanımıyor, sendikalı işçileri sokağa atmada sakınca görmüyor. Başbakan ve Çalışma Bakanı’na soruyoruz: UPS işvereninin sendika düşmanlığına neden sessiz kalıyorsunuz? Daha ne kadar işverenlerin yasalarda ve anayasada olan işçi haklarını çiğnemesine göz yumacaksınız?’

Sadece UPS işçilerinin değil tüm sektörde çalışan işçilerin tehdit altında olduğunu ve bu mücadelenin güvencesiz çalışan işçilerin mücadelesi olduğunu vurgulayan Öztürk, ‘THY’de işten atılan Hava-İş üyeleri, özelleştirme saldırısı altındaki İGDAŞ işçileri, Tek-Gıda İş’e üye oldukları için işten atılan Çizmeli Gıda çalışanları yakın dönem örnekler. Saldırının kaynağı aynı olduğundan dolayı, işimizi ve ekmeğimizi korumak için irili ufaklı mücadeleleri birleştirmek gerekiyor’ diye konuştu.

Avrupa’dan sendika yetkililerinin İstanbul’a dayanışma ziyaretine geldiklerini ve UPS işverenine karşı mücadeleyi yükseltmeye karar verdiklerini dile getiren Öztürk, ‘Bir kez daha işvereni, kış mevsiminin yaklaştığı bir dönemde, hastası, çocuğu olan işçilere karşı bu insanlık dışı tutumu terk etmeye çağırıyoruz’ diyerek UPS işçisinin sonuna kadar mücadeleye devam edeceğini kaydetti. Basın açıklamasının ardından taraftar grupları temsilcileri birer konuşma yaptı:

Taraftar gruplarından destek açıklamaları
Beşiktaş Halkın Takımı - Yılmaz Bozkurt: Endüstriyel futbola karşı tavrımızı, UPS işçilerinin onurlu direnişiyle birleştirdik. İşçi sınıfının durumunu ve ülkede olan bitenleri yakından takip ediyoruz. Bu onurlu direnişin sonuna kadar destekçisiyiz.

Trabzonspor Mavi Göç Grubu Solisti - Faik Pala: Her maç öncesi sarfedilen ve herkes tarafından bilinen bir söz vardır. Haklı olan kazansın derler. Bu maçta haklı olan UPS işçileridir ve kazananlar hakkı için mücadele edenler olacaktır.

Galatasaray Tek Yumruk - Fatih Bayram: Her şeyi var eden emek gücü olduğu halde en çok emeğin gaspedildiğine şahit oluyoruz. Aslantepe stadı inşaatı sırasında iki emekçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Onlar adına imza kampanyası başlattık, Pazar (yarın) günü saat 14.30’da Galatasaray Lisesi önünde bir araya geleceğiz. Emek mücadelesi devam edecek.

Sakaryaspor - Özgür Günel: Bizler benlik değil, bizlik kavramıyla hayatı anlamalıyız. Çeşitli baskılara karşı dayanışma inancımızdan ötürü buradayız.

Spor Emekçilerinin Sendikası - Metin Kurt: Spor oyun değil, sporcular da oyuncu değildir. Spor bir bilinçtir. Spor emekçilerinin yolu, işçi sınıfının yoludur. Taraftar grupları da artık spor emekçileriyle birlikte mücadele edecekler. Bu maçta işçi sınıfı kazanacak.

Konuşmaların ardından işçi sınıfı mücadelesinin yükseltilmesi için dayanışma eylemlerinin devam edeceği ifade edilmesi ile eylem sona erdi.

(soL - Haber Merkezi)