Taksim'de 1 Mayıs için uzlaşma yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüşen işçi sendikaları konfederasyonlarının liderleri, Vali'nin kendilerine Taksim Meydanı dışında bir meydan önerdiğini ve uzlaşma sağlanamadığını açıkladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim meydanında yapılması yönündeki girişimleri veto etti. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için yaptıkları başvuru üzerin basın açıklaması yapan Vali Mutlu, Taksim meydanında çelenk koyma seremonisi yapılmasına izin vereceklerini belirterek, toplu gösterileri içim Yenikapı miting alanını gösterdi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, “1 Mayıs 1977’de katledilen 37 yoldaşımızın hesabı verilinceye kadar 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu basın açıklamasında kısaca şunları söyledi:

“İşçiler 1 Mayıs’ı Takism’de kutlamak istediklerini belirttiler. Ben de bu isteğe katıldığımı ilettim. Taksim’de Atatürk anıtında ilgililerin katılımıyla çelenk koyma seremonisi düzenlenecek. Geçen sene Kazlıçeşme miting alanını göstermiştik. Bu sene onun yerine Yenikapı miting alanını önerdik"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, vali ile yaptıkları 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin görüşmenin ardından basın açıklamasında şunları söyledi:

“Geçen yıl inşaatları gerekçe göstererek Taksim'i işçilere açmamışlardı. Bu sene öyle bir bahaneleri yok. Vali 1 Mayıs'ta Taksim için değil başka alanlarda izin verebileceklerini belirtti. Son dakikaya kadar görüşmelerimizi mutlaka yapmak istiyoruz. Burada barışçıl anlayışımızı görüşerek ortaya koymak istiyoruz. Yenikapı, Kazlıçeşme, Kadıköy söylendi. Senede 1 kere yapılan 1 Mayıs için neden Taksim dediğimizi defalarca kez ifade ettik. 1 Mayıs 1977'de katledilen 37 yoldaşımızın hesabı verilinceye kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz.”