Suyun özelleştirilmesine karşı birlik

İstanbul'da düzenlenecek olan Dünya Su Forumu'na karşı gösterilen tepkiler, anti piyasacılıkta birleşiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Suyun ve kaynaklarının özelleştirilmesine karşı meslek odaları, sendikalar ve kitle örgütleri tepkilerini birleştiriyor. Tepkiler piyasacılığa yöneltilirken, özellikle Mart 2009'daki, İstanbul'da 5'incisi düzenlenecek olan Dünya Su Forumunun, TBMM'de "Kâr maksadı gütmeyen, hükümetler ve siyaset dışı ayrımcılık gözetmeyen, bir sivil toplum kuruluşu" olarak gösterilmesine ve suyun ticari bir mal olarak sunulmasını meşrulaştırma çabalarına da dikkat çekiliyor.

İstanbul'da özelleştirmeyi konuşacaklar
Özellikle, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon'un İstanbul'da yapılacak olan forumun asıl amacını "Su kaynaklarının özelleştirilmesi" olarak ifade etmesi forumun piyasacı tutumunu gözler önüne seriyor. Fauchon, insanların su faturalarına cep telefonları faturası kadar ya da otomobillerinde harcadıkları benzinin %5'i kadar ödeme yapmayı göze aldıkları taktirde hiçbir sıkıntı kalmayacağını söylemesi, sermayedarların "su pazarına" olan ilgisine dikkat çekiyor.

Su platformu suyun piyasalaşmasına karşı

Dünya Su Forumu'nu yakından takip etmek ve ona karşı mücadele örgütlemek için meslek odaları, sendikalar, konfederasyonlar, platformlar ve derneklerin kuruduğu "Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu" adına yapılan açıklamada, suyun, alınıp satılan ekonomik bir mal haline gelmesinde çok uluslu şirketlerin büyük rol oynadığını belirtiliyor.

Platform "insanlar cep telefonu ya da otomobil kullanmadan da yaşamlarını sürdürebilirler, ama su içmeden ya da içtikleri suyun miktarını azaltarak yaşamlarını sürdüremezler!" sloganıyla suyun özelleştirilmesini protesto ederken, halkı ve mücadele örgütlerini, 2009 Mart'ında İstanbul'da düzenlenecek olan toplantıya katılmaya davet ediyor.