SSGSS: AKP'nin bayram hediyesi

KESK Genel Başkanı Sami Evren, sağlık ve emeklilik hakkını gasp eden yasanın 1 Ekim'de yürürlüğe girmesiyle ülkede yaşayan herkes için bayramın tadının kaçacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Sağlık ve emeklilik haklarını ortadan kaldırarak bu alanları piyasaya açan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası bayramın ikinci gününe denk gelen 1 Ekim Çarşamba günü yürürlüğe girecek.

KESK Genel Başkanı Sami Evren düzenlediği basın toplantısında yasanın "bu ülkede yaşayan herkes için bayramın tadını kaçıracağını" belirtti. SSGSS'nin sağlık hizmetlerini tamamen paralı hale getirdiğini, emekli olmayı güçleştirip emekli aylıklarını düşürdüğünü kaydeden Evren, yasa yürürlükten kaldırılana dek mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Yasa hakkındaki davanın halen Anayasa Mahkemesinde sürdüğüne de dikkat çeken Evren, dava sonucunu beklemeksizin yasayı yürürlüğe sokmanın hukuk devleti anlayışıyla bağdaştırılamayacağını savundu.

'Emeklilik hayal olacak'
Sami Evren SSGSS'nin yürürlüğe girmesiyle emeklilik yaşının kademeli olarak 65 yaşına, prim ödeme gün sayısının ise 7 bin 200 güne çıkartılacağını böylece emekliliğin pek çok kişi için hayal haline geleceğini söyledi. Mevcut emekli aylıkları düşeceği için emeklilerin milli gelir içindeki payının azalacağını kaydeden Evren, çalışanlardan daha çok prim kesileceğini, emekçilerin daha uzun süre çalışıp daha düşük emekli maaşı alacaklarını ifade etti.

Evren 1 Ekim'den itibaren ortaya çıkacak diğer uygulamaları şöyle sıraladı:

"Yeni işe başlayacak olanlar güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranından etkilenecek, kazanılmış hakların çoğundan gençler faydalanamayacak.

Emekli aylık bağlama oranı, emekli maaşı güncelleme katsayısı ve emekli maaşı alt sınırı düşürülerek, zaten yoksulluk sınırının altında olan emekli aylıkları iyice düşürülecek.

Başta basın ve gazetecilik işlerinde olmak üzere çok sayıda meslek grubunun 'yıpranma payı' ortadan kaldırılacak.

Geliri olsun olmasın 18 yaşını dolduran herkesten 25-153 YTL arasında Genel Sağlık Sigortası primi alınacak. Genel Sağlık Sigortası primini ödeyemeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün olmayacak.

Yalnızca belli bir teminat paketi kapsamındaki sağlık hizmetleri sunulacak. Bu paketin dışındaki sağlık hizmetleri için katılım payı alınacak."

KESK SGK Yönetiminden çekilecek
Sami Evren ayrıca 1 Ekim'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yönetimindeki temsiliyetlerini sona erdireceklerini açıkladı. Hükümet yetkililerinin yanı sıra sosyal tarafları temsilen işçi, işveren, esnaf ve emekli örgütlerinin birer temsilcisinin yer aldığını SGK Yönetim Kurulunda kamu emekçilerini KESK'in temsil ettiğini dile getiren Evren, şunları kaydetti: "AKP'nin sosyal yıkım planlarına ortak olmamak için yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren SGK Yönetim Kurulundaki temsiliyetimizi sonlandırıyoruz. Önümüzdeki aylarda, toplumun tüm kesimleriyle birlikte oluşturacağımız sosyal program çerçevesinde yapacağımız tüm eylem ve etkinliklerde yasaya karşı tepkimizi ve alternatifimizi ortaya koyacağız."