"Sosyal güvenlik, devletin kamburu"

Adana'da katıldığı bir toplantıda konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal güvenliği devletin sırtında kambur olarak nitelendirirken, enerji sektöründeki özelleştirmeleri savundu.

soL (HABER MERKEZİ) Dün, AKP Adana İl Örgütü tarafından, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen 32. Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmada istikrar, sosyal güvenlik, enerji politikaları ve istihdam paketine değinerek, özel sektörün önünü açmak gerektiğini söyledi.

Parasını dövize yatıran vatandaş
Türkiye'nin geçmekte olduğu çok önemli bir sürecin belirsizliklere neden olduğunu ve bunun da ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Şimşek, Türkiye'nin bir an önce kurtulması gereken bu belirsizliğin, vatandaşın harcama yapmaması, parasını dövize yatırması gibi olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

Enerjide tek umut özel sektör
Mehmet Şimşek, Türkiye'de enerji üretiminin yüzde 60'ından fazlasının doğalgaz ya da ithal kömür ile yapıldığını belirterek, bu durumun dışa bağımlılık yarattığını ve Türk şirketlerinin rekabet gücünü düşürdüğünü söyledi ve buna alternatif olarak, enerji üretiminde kömür, su ve rüzgâr kaynaklarını enerjiye dönüştürecek ciddi çalışmalarda bulunduklarını belirtti. "1400-1500 adet hidroelektrik santrali projesi" olduğunu söyleyen Şimşek, "bunları devlet yapmaya kalksa belki 100 yıl alacak. Bu nedenle hepsini özel sektöre, su kullanım hakkı karşılığında devrettik. Bu projeler son hızla devam ediyor ve eminim 3-5 yıllık süreçte tamamlanacak" diyerek, enerji konusunda özel sektöre bel bağlandığını ifade etmiş oldu.

Sosyal güvenlik devletin sırtında kambur
Türkiye'de sosyal güvenlik sistemini "devamlı açık veren, batık bir sistem" olarak tanımlayan ve "devletin sırtında kambur" olduğunu söyleyen Şimşek, "sosyal güvenlik sistemine 37 milyar YTL, yani Güneydoğu Anadolu Projesi için 4-5 yılda harcayacağımız paranın iki katını, bir yıl içinde aktaracağız. 1990'dan bu yana sosyal güvenlik sisteminin açıklarının finansmanı için harcadığımız para, 850 milyar YTL. Bu 22 adet GAP demek. Biz bu imkânları eğitime, AR-GE'ye, altyapıya harcasaydık bu ülke nasıl olurdu tahmin edin" dedi.

İşsizliğe, yarı-zamanlı çalışma çaresi!
Gittikleri bütün illerde temel sorunun iş ve aş olduğunu gördüklerini, vatandaşların daha iyi iş fırsatları ve yatırımlar beklediğini belirten Şimşek, bu durumun çözümünde en önemli noktalardan birinin, özel sektöre verilecek teşvikler olduğunu öne sürdü. "Şu anda çalışabilen nüfus, 50 milyonun üzerinde. Oysa kamunun istihdamı taş çatlasın üç milyonu geçmiyor. Özel sektörün önünü açarak istihdam yaratabiliriz." Şimşek, çözüm önerileri arasında, "iş gücü piyasasına hareketlilik kazandıracak", işsizliği azaltacak bir yöntem olarak, part-time, yani yarı-zamanlı çalışmayı uygulamaya sokacaklarını söyledi.