Soma'da işçilerden maaş eylemi: Yalancı Başbakan istemiyoruz!

Soma'da yüzlerce maden işçisi, maaşları Bakanlık tarafından ödenmediği için eylem yaptı. Eylemde hükümete ve Başbakan'a öfke vardı.

Güncelleme 18:20

İşçiler, gün boyu süren eylemlerine, kendilerine muhatap bulamadıkları için Madenci Anıtı'nda oturma eylemi yaparak, yolu trafiğe kapatarak devam etmek istediler.

Madenci anıtında barikat kuran Çevik Kuvvet, burada işçilere biber gazlı saldırıda bulundu. Polis barikatını aşarak Madenci Anıtı'na ulaşmayı başaran işçiler çevik kuvvet tarafından tartaklandı, fenalaşan işçilere yardımcı olmak isteyen Dev-Maden Sen Sendikası İzmir Şube temsilcisi Hacay Yılmaz da polis tarafından tartaklandı.

İşçiler, oturma eylemine başladılar.


(soL - Soma) Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait Eynez kömür ocağında çalışan işçiler, Çalışma Bakanlığı tarafından maaşları yatırılmadığı ve toplu sözleşmede işçilere verileceği belirtilen yıllık kömür istihkakları dağıtılmadığı için eylem yaptılar.

Hükümet konağı önünde toplanan 500 civarı maden işçisi, "Hükümet İstifa!", "Yalancı Başbakan istemiyoruz!", "Madenciye verilen sözler tutulsun!" sloganlarını atarak TKİ bölge müdürlüğüne yürüdü.

soL’a konuşan Maden İşçisi Taner Yıldırım, “Kış geldi kömürler dağıtılmadı, evde çoluk çocuk üşüyoruz, hakkımız olan kömürler neden dağıtılmıyor? Madenler açılana değin maaşlarımızın devlet tarafından ödeneceği sözü verilmişti, maaşlarımız niçin verilmiyor?” diye sordu.


.
TKİ Bölge müdürlüğü önüne gelen işçiler, TKİ Bölge müdürü ile görüşmek istediler, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, “Muhatap, TKİ değil, burada sorun şirketin facia yaşandığından bu yana şirketin hiç bir hakediş alamaması, sorunu bakanlık ile görüşerek çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Konuyla ilgili soL’a konuşan işyeri komiteleri örgütleyicilerinden Kamil Kartal, “maaşların ödenmemesi ve kömürlerin dağıtılmaması şirketin ve devletin bilinçli bir tutumu Şirket üzerindeki ‘tedbir’ kararının kaldırılması için işçileri baskı aracı olarak kullanmaya çalışıyorlar" dedi.

Kendilerine bir muhatap bulamayan işçiler, tekrar Hükümet meydanına doğru yürüdü.