Sinter işçilerinin işe iade süreci başladı

Sinter Metal Fabrikası'nda işten çıkarılan ve 60 gündür direnişlerini sürdüren metal işçilerinin işe iade davaları başladı.

soL (HABER MERKEZİ) Ümraniye Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Sinter Metal Fabrikası'nda , DİSK Birleşik Metal İş Sendikası'na üye oldukları için hukuksuz bir şekilde ve toplu olarak işten çıkarılan metal işçilerinin işe iade davası bugün Üsküdar 3 No'lu İş Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

İşten atıldıkları günden başlayarak fabrika önünde altmış gündür direnişlerini sürdüren metal işçilerinin işe iade davası duruşmasına metal işçilerin yoğun katılım gösterdiği gözlendi. İşçiler duruşmaya katılan arkadaşlarını ve duruşma sonucunu Üsküdar Çiçekçi'deki Adliye önünde beklerken "İşimizi İstiyoruz" pankartı açtı.

Dosyalar birleştiriliyor
Sinter Metal tarafının delilleri mahkemeye sunmamasının ardından duruşma 20 Mart 2009 tarihine ertelendi. Davada, işten ilk olarak atılan 380 işçinin dosyasıyla, sonradan işten atılan on bir işçinin davasının birleştirileceği belirtildi.

Duruşmanın ardından basını ve işçileri bilgilendiren Avukat Halime Hülya Düren, davanın işçiler adına olumlu gittiğini belirtti. Düren, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin elden takip edilen raporlarının mahkemeye sunulduğunu söyleyerek, Sinter patronunun krizden etkilenmemesine rağmen, kriz bahanesiyle işçileri işten atmasının altının çizildiğini söyledi. Düren, Sinter Metal tarafının kamera kayıtlarının incelenmesi talebinde bulunduğunu söylerken, kendilerinin toplu işten çıkarma yapılması dolayısı ile işçilerin önceden bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladıklarını belirtti.

"Adalet gecikmemeli"
Birleşik Metal İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar'ın adliye önünde bekleyen işçilere seslenerek yaptığı konuşmada davanın bir an önce sonuçlandırması gerektiğini vurguladı. Atar, işlerine dönmek için işten atılmalarının ilk günden beri fabrika önünde direnen işçilerin, işlerine bir an önce dönerek evlerine ekmek götürmek istediklerini belirterek, geç kalmış "adaletin" adalet olmaktan çıkacağına dikkat çekti. Atarın konuşması sırasında işçiler "Direne Direne Kazanacağız", "Atılan İşçiler Geri Alınsın" sloganları attı. İşçilerin 20 Mart 2009 tarihinde görülecek davanın ikinci duruşmasında yine mahkeme önünde olacağı vurgulanırken, işçiler direnişe devam etmek için fabrika önüne hareket etti.