“Şimşek emekçi kadınlardan özür dilemelidir”

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in rekor seviyeye yükselen işsizlik oranının gerekçesi olarak kadınları gösterdiği açıklaması tepki topladı. Yurtsever Cepheli Emekçi Kadınlar “Bakan’ın sözleri emekçilere ve kadınlara hakaret içeriyor” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin açıklanan işsizlik oranı tarihin en yüksek noktasına ulaştı. İşsizlik sorununa bir çözümü olmadığını açıklamakta sakınca görmeyen Başbakan'a, AKP hükümetinin diğer üyeleri de ilginç açıklamalarıyla eşlik ediyor. Her gün bir sanayici ve işadamı toplantısında gövde gösteren bakanlardan Mehmet Şimşek'in, dünkü konuşmasında Türkiye'de işsizliğin ciddi bir sorun olmadığını iddia ederken kullandığı ifadeler, en az açıklamanın içeriği kadar dikkat çekti.

"İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde iş gücüne katılım oranı daha artıyor" diyen Bakan Şimşek, bunun iyi anlaşılmasının işadamlarının moralinin yüksek tutulması için önemli olduğunu söyledi.

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in sözlerinin AKP hükümetinin piyasacı ve gerici yüzünü ortaya koyduğunu belirten Yurtsever Cepheli Emekçi Kadınlar, konuyla ilgili soL'a aşağıdaki açıklamayı yaptılar:

"Sahibinin 'Hamdolsun, kriz bizi teğet geçti' palavralarından sonra, sahibinin sesi olan Bakan'dan 'işsizliğin sebebi kadınlar' diye bir değerlendirme geldi. Geçtiğimiz hafta yine AKPli bir bakandan gerici, kadın düşmanı bir yanıt duymuştuk. İş isteyen kadınlara 'evdeki işler yetmiyor mu' diye utanmadan yanıt vermişti Bakan.

"Bugün yaşadığımız krizle binlerce emekçi işsiz kalmış, daha düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilmiştir. Ve bu süreçten en fazla etkilenen kesim kadınlar olmuştur. Türkiye'de, çalışabilir yaştaki nüfusun yüzde 50.5'ini oluşturan kadınların ancak dörtte biri istihdam ediliyor. İşgücünün yüzde 35.4'ünü oluşturan kadınların ancak yüzde 24.9'u işgücüne katılırken, erkeklerin işgücüne katılım oranı yüzde 71.5 düzeyinde bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerinden yapılan derlemeye göre, işgücü dışında olan kadınların yüzde 47.5'i yani yarısına yakını ev işleriyle uğraşanlardan oluşuyor. Nitelikli işler açısından gerekli eğitim olanağına genelde sahip olamayan kadınlar patronlar açısından ağırlıklı olarak ucuz işgücü olarak görülüyor.

"Yine kadınlarımız özellikle AKP dönemi ile beraber yaygınlaşan dinci gericilik sarmalı ile kuşatılmış, çok eşliliğin, 14 yaşında evlenme yaşının tartışıldığı,'Namuslu kadın eşittir evde oturan kadındır' dendiği, bu yetmezmiş gibi '3 çocuk doğurun' fetvası veren başbakan ile uğraşmaktadır. Bugün yaşanan kriz ve yoksulluk ile beraber evinde akşam ne pişireceğini düşünen, çocuklarının geleceğini nasıl kuracağının tasasında olan kadınlarımız, evini geçindirmek için ucuz iş gücü piyasasına, can pazarına dahil olmaktadır. Bakanın bu söylemi ayrımcı, utanmaz bir açıklamadır. Kadınlara ve emekçilere hakaret içermektedir. Aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan bakan emekçi kadınlardan özür dilemelidir. AKP budur ve durdurulmalıdır."