SGK yeni dönem politikalarını açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Antalya İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında AKP'nin yeni sosyal hizmetler politikasını görücüye çıkardı.

soL (HABER MERKEZİ) SGK, yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu üzerinden şekillendireceği sosyal politikaların tanıtımına başladı. SGK Başkanı Fatih Acar, Antalya İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Acar, SSGSS Reformu uygulamalarında yaşanan sorunları yerinde tespit etmek amacıyla, SGK Yönetim Kurulu'nun her ay farklı illerde toplanacağını söyledi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın 1 Ekimden itibaren tek çatı altında teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayacağını ifade eden Acar, SGK'nın yapılanmasının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. SGK'nın taşra teşkilatlarının tamamının 6-7 ay içinde yapılandırılacağını belirten Fatih Acar, 29 ilde 176 Sosyal Güvenlik Merkezi kurulacağını ve bir yıllık süreçte tamamının hizmete açılacağını iddia etti.

1 Ekim'den itibaren AKP "hissedilecek"
SSGSS Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte norm ve standart birliğinin oluşturulduğu tek bir sigorta sistemine doğru gidildiğine dikkat çeken Acar, "1 Ekimden itibaren artık herkesin kendini sağlık güvencesinde hissedebileceği bir Türkiye'yi görmüş olacağız" iddiasında bulundu.

AKP'nin sağlık reformunun temel ayaklarından birinin ''Primsiz Ödemeler'' uygulaması olduğuna işaret eden Acar, tüm sosyal yardımların tek çatıda gerçekleştirilmesini sağlayacaklarını ifade etti. Acar, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü kurulacağını söylerken, ilgili kanun taslağının hazırlanacağını ve sosyal taraflara sunularak, görüşlerinin alınacağını belirtti. Acar, yasalaşmanın ardından SSGSS Reformu'nun tamamlanmış olacağını ileri sürdü.

SGK'nın mali politikası...
Acar, kurumun sigorta prim alacaklarının tahsili konusunda son 15-20 yıldır yapılamayanı yaptığını, en büyük başarıları gerçekleştirdiğini söyledi. SGK'da 19 milyar YTL'lik borcun yapılandırmaya girdiğini ifade eden Acar, 1 milyon 155 bin kişinin borçlarını yapılandırmak için başvurduğunu söyledi.

''Bu çok önemli bir rakamdır" diye konuşan Acar, 26 milyar YTL borcun, 19 milyar YTL'lik kısmının yapılandırılmaya girmesinin kendileri için önemli olduğunu ifade etti. Acar, geçen gün akşam itibariyle kurumun kasasına 2.5 milyar YTL girdiğini, Ağustos ayı sonunda 5 milyar YTL'nin tahsilatla övündü. Acar, borçların yeniden yapılandırılması konusundaki ek 20 günlük başvuru süresi verilmesinin de yasalaştığını söyledi.

Acar kayıt dışılığın "azaldığını" söylüyor!

Kayıt dışı istihdam konusunda kuruma önemli yetkiler verildiğini anlatan Acar, kurumun teftiş organizasyonuna da yenileceğini ifade etti. Acar, ''Bundan böyle bilgilendirmeye dayalı bir teftiş anlayışı getirdik. Tuzak kurma, ceza verme anlayışını kaldırdık" diye konuştu. TÜİK verilerine göre 9.8 milyon kayıt dışı çalışanın olduğunu dile getiren Acar, önümüzdeki üç yıllık süreçte kayıt dışı istihdamı önlemek istediklerini ifade etti. Acar'ın, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında 1 milyon 400 bin kişinin sigortalı yapıldığını iddia etmesi, akıllardaa son dönemde sosyal sigortadan yararlanabilmeleri için sigortalanan çocukların bu rakamdaki payına dair sorular uyandırdı.

Sağlık önümüzdeki dönemde felç mi olacak
Konuşmasında, sağlıkta yoğun bir suistimal olduğunu söyleyen Acar, işçi haklarının gasp edildiği ve sigortasız taşeron işçi alımının yoğun olduğu özel sağlık kuruluşları ve üniversiteler açısından sağlık harcamalarında yüzde 78'lik artış olduğunu söyledi.

Acar, önümüzdeki dönem "halk sağlığı politikasını" da deşifre etti. Acar, sağlık alanında mal kesintilerin yapılacağına dair ip uçları verirken, konuşmasında, "Bir kadının bir yıl içerisinde 9-10 kez doğum yapmış gibi gösterilerek, faturaların kuruma gönderilmiş, 9 hasta için 36 adet konu kullanılmasına rağmen 54 bin adet faturalandırılarak kurumdan parası istenmiş, ameliyat yapılmayan hastaların ameliyat faturaları kuruma ibraz edilmiş. Bir yılda 9-10 kez doğum yaptırılan kadınlara rastladık" diye konştu.Acar, "sağlık politikasızlığından" sorumlu olarak halkı gösterdi.