Set işçileri soruyor: 'Daha kaç kişi ölmeli?'

Günde 20 saate yakın, üstelik de güvencesiz çalıştırılan set işçileri, dün 3 arkadaşlarının daha hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yayınladı. “Daha kaç kişi ölmeli?” diye soran set işçileri, olayın basında yer bulmamasına tepki gösterdi.

Ertaç Sevim (26), Ömer Pektaş (26) ve Abdullah Pektaş (49) yoğun çalışma saatlerinin ardından hayatını kaybeden son set işçileri oldu. Güvencesiz ve çok uzun saatler çalıştırılan set işçileri, dün 3 arkadaşlarının ardından bir açıklama yaparak “daha kaç kişi ölmeli” diye sordu.

Haberlerde “trafik kazası” olarak yer buldu 3 set işçisinin ölümü… Kimi haberlerde ise set işçisi oldukları bile yazılmadı. Bunun ardından set işçileri, arkadaşlarının ölümünün iç yüzünü anlatan bir basın açıklaması kaleme aldı.

“Resmi tatilde çalıştırıldılar”
3 set işçisinin hayatını kaybettiği ve 3’ünün de ağır yaralandığı olayın resmi tatil gününde de çalıştırılmaları sonucu meydana geldiğinin belirtildiği açıklamada, ölen set işçilerinin Eflatun filme ait ve yeni sezonda TRT 1'de yayınlanacak olan "Şubat" adlı dizinin setinde dekor işçisi olarak çalıştığı ifade edildi.

İşçiler sigortasız
Dekor işçilerinin değişik branşlarda inşaat ustalığı yapan işçiler olduğuna değinilen açıklamada, işçilerin Eflatun filmde sigortaları olmadığı, İzmit’te başka bir firmada sigorta kayıtları olduğu belirtildi.

İzmit’te bulunan firmanın Eflatun Film’in sahibi Onur Ünlü’nün arkadaşına ait olabileceğinin vurgulandığı açıklamada şöyle denildi:

“Profesyonel dekor uygulayıcıları ve üniversitelerin bu dallarından mezun olmuş insanların yapımcı şirket tarafından seçilmeme sebebi ise tamamen işi daha ucuza getirmek için bulunmuş en basit çözümdür. Çünkü bu işin profesyonelleri bu işin ağırlığını, zorluğunu ve kaç saat çalışması gerektiğini bilir ve ona göre kaşe ister. Dekorun planlanan zamanda yetişmemesi nedeniyle sıkışan yapımcı firma çalışan kişi sayısını artırmak, işi daha profesyonelleştirmek yerine İzmit'ten getirdiği inşaat isçilerini çalıştırmayı seçmiştir.”

“Sanat ekibi çalışma koşulları dolayısıyla işi bıraktı”
Eflatun Film’in sanat ekibinin parasını alamaması, yoğun çalışma koşulları ve sette yaşanan gerginlikler dolayısıyla işi bıraktığının belirtildiği açıklamada, çalışanların günde 20-21 saat çalıştırıldığı, işin yetişmemesi sonucunda bayramda dahi işçilerin mesaiye devam ettirildiği dile getirildi.

"Daha kaç kişi ölmeli?”
İşi yetiştirmek için işçilerin bayramda dahi çalıştırılmasının ve bayram gecesi yola çıkmak zorunda kalmasının bu kazaya neden olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu olay, sadece eğlence unsuru olan bir dizinin yayına yetişmesi için gösterilen mükemmel çabadan ibarettir. Saatlerce setlerde binbir zorlukla çalışan set çalışanlarının durumu ise içler acısı halini devam ettirmektedir.

Eflatun filmin "Şubat" dizisi setinde kaç sigortalı var soruldumu hiç? Sorulmadı sorulmayacak. Bu birçok dizinin setinde devam etmektedir. Sigortasız, kötü şartlarda, kötü yemeklerle, parasını alamadan, günlerce düzensiz yaşayarak uyku bile uyumadan setlerde sürünen insanların içler acısı hali devam etmektedir. Bu insanlar işsiz kalacağım korkusu ile sessizliklerini korurken size soruyoruz:

Daha kaç kişi ölmelidir ?”

Olay sadece bir bayram kazası mı?
Olayın basında sadece bir bayram kazası olarak yer bulduğunun belirtildiği açıklama şu ifadelerle son buldu:

“Muhtemelen yapımcı firma bir kaç gün sonra olayı örtbas edip konuyu bir şekilde kapatarak setine ve çekimlerine devam edecektir. İnsanlar evinde akşamları 45 dakika yerine 90 dakika eğlensin, kanal reklam yayınlasın, patron para kazansın ferrariye binsin diye hayatlarına kıyılan insanlar adına soruyoruz: Daha kaç kişi ölmelidir ?

Günlerini feda edip bilmediği bir işin içine bırakılıp, işi yetistiremediği için patronundan fırça yiyen ve uykusuz bir şekilde bayram gecesi evine gönderilirken ölen işçiler adına soruyoruz: Daha kaç kişi ölmelidir?”

(soL - Haber Merkezi)