'Sendikalı olsaydık bu facia yaşanmazdı'

Maden faciasında mahsur kalan Osman Çoksöyler'in abisi ve kendisi de maden işçisi olan Mümin Çoksöyler maden ocaklarında çalışan işçilerin, hiçbir sosyal haklarının olmadığını belirterek "Eğer sendikalı olmuş olsaydık bu facia belki de yaşanmamış olurdu" dedi.

DİHA'dan Erdoğan Alayumut'un haberine göre, Has Şekerler Madencilikte çalışan Osman Çoksöyler'in abisi Mümin Çoksöyler, Ermenek'te bulunan madenlerin hiçbirinde koruyucu önlemlerin alınmadığını söyledi. Kardeşi Osman'ın madende 4 yıldır çalıştığını belirten Çoksöyler, madende yaşanan sorunları defalarca bildirmelerine rağmen yetkililer tarafından önemsenmediğini belirtti.

'Sendikalı olsaydık bu facia yaşanmamış olurdu'
Ermenek bölgesinde çok sayıda maden ocağının olduğunu söyleyen Çoksöyler, bunlardan bazılarının kapalı olduğunu ancak 9 maden ocağının faaliyette olduğunu belirterek bu madenlerde de bin 500'ün üzerinde işçi çalıştığını söyledi. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sendikalı olmadığını ve hiç bir sosyal haklarının bulunmadığını söyleyen Çoksöyler, "Eğer sendikalı olmuş olsaydık bu facia belki de yaşanmamış olurdu" şeklinde konuştu.

'Patronlar, defalarca uyarılmasına rağmen hiçbir önlem alınmadı'
Soma faciasından sonra çıkarılan torba yasa ile çalışma koşullarının iyileşeceğini düşündüklerini ancak bunun tam ersi olduğunu belirten Çoksöyler, torba yasa ile birlikte işçi ücretlerinde artış olduğunu ancak yemek ve servis hakların ellerinden alındığını söyledi. Çoksöyler, madende yapılması gereken sondaj çalışmalarının da düzenli olarak yapılmadığını belirtti.

'Madende kazaların sıklıkla olmasına rağmen hazır bekletilen bir ambulans yok'
Madende kazaların sıklıkla olmasına rağmen hazır bekletilen bir ambulansın olmadığını belirten Çoksöyler, olası bir kazada ambulans yerine kullanılan bir aracın mevcut olduğunu, bu aracın da daha çok yemek taşımak için kullanıldığını söyledi. Çoksöyler, Madende yemeklerin kesilmesi ile birlikte bu aracında kullanılmadığını kaydetti.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve asgari ücret olan ücretlerinin artırılması için patrona topluca noter huzurunda ihtarname gönderdiklerini belirten Çoksöyler, "İhtarnameyi çektikten sonra patron işçilerin gelmesi için bir takım ayak oyunları yaptı ve işçileri işsizlikle tehdit ederek işe geri getirdi" şeklinde konuştu. İhtarnameden sonra işverenin tehdit ettiğini söyleyen Çoksöyler, işçilerin bazılarının yapacak başka işi olmadığı için işe geri dönmeyi kabul ettiklerini aktardı.

'Tek çözüm birlik olmak'
Madenlerde ölmemek için tek çözümün birlik olmak olduğunu belirtten Çoksöyler, "Biz sendikalı değiliz ancak sendikalı olmuş olsaydık işveren rahatça bizi tehdit edemezdi en azından karşısında bir muhatap bulurdu" dedi. Yaşadıkları çalışma şartlarının değişmesi içi sendikalı olmak gerektiğine inanan Çoksöyler, madenlerde çalışan işçilere seslenerek, "ya öleceğiz yada insanca yaşayacağız" dedi.