Şekerin yağmasında sona doğru

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikaları bütün halinde yapılan ihale ile satılırken, Şeker-İş ‘yağmaya göz yummayacağız’ dedi.

Dokuz firmanın katıldığı, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Öztoprak başkanlığında yapılan ve 35 tur süren ihaleyi en yüksek teklifi veren Ak-Can Şeker Sanayi Ticaret A.Ş.’nin kazandığı ilan edilirken, Şeker İş ihaleyle ilgili açıklama yaptı. Satışı gerçekleşen fabrikalarda Türkşeker’in 2008 faaliyet raporuna göre toplam 3 bin 10 kişi çalışıyor.

İhale şartnamesine göre, ihaleyi kazanan firma fabrikaların sahip olduğu kotayı 5 yıl süreyle üretmek zorunda, ancak bu kotayı bütün fabrikaları çalıştırarak doldurma zorunluluğu yok. Bu durum, bazı fabrikaların kapatılmasına, kapatılacak fabrikaların işçilerinin işsiz kalmasına ve fabrika bölgesinde üretim yapan şeker pancarı üreticilerinin de üretim yapamaz hale gelmesine yol açacak.

Şeker İş’ten Başbakana ‘açık mektup’
Şeker İş’in yayınladığı bildiride, özelleştirme ile beraber fabrikaların kapatılacağına ve pancar üreticilerinin tarımdan dışlanarak sektör çalışanlarının işsiz kalacağına vurgu yapılıyor. Özelleştirmenin, Türkiye’nin şeker üretiminden tamamen çekilmesi ve pazar haline dönüşmesi anlamına geldiğinin altı çiziliyor.

Açıklamada verilen işsizlikle ve üretimsizlikle yüz yüze kalacak olan işçi ve çiftçilerin sayılarının yüksekliği özellikle dikkat çekiyor. Şeker İş’in bildirisine göre, 2010 yılında da devam edecek olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinin sonunda, 9 binden fazla işçi işsiz kalırken 350 binin üzerinde pancar üreticisi tarımdan dışlanacak.

Şeker-İş yöneticileri, özelleştirme ile beraber Türkiye’nin stratejik bir ürün olan şekerde dışa bağımlı hale geldiğini ve çalışanlar olarak buna göz yummayacaklarını vurguluyorlar.

(soL – Haber Merkezi)