Samsun'da eczane kepenkleri kapatıldı

Samsun'daki eczacılar da Türkiye genelinde uygulanan kepenk kapatma eylemine katıldı. Vatandaşların mağdur olmaması için 18 eczane nöbetçi bırakıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tasarruf tedbirlerinin kendilerine fatura edilmesine tepki gösteren eczacılar, dün 'kepenk kapatma' eylemi yaptı. Türkiye genelinde gerçekleştirilen eyleme Samsun'daki 213 eczane tam destek verdi.

6. Bölge Samsun Eczacı Odası, vatandaşların mağdur olmaması için il genelinde 18 nöbetçi eczane belirledi. Diğer eczacılar ise alınan karar doğrultusunda işyerlerini açmayarak uygulamayı protesto etti. Bazı vatandaşlar eczanelerin açılmamasına tepki gösterirken, bazıları da eczacılara destek verdi.

Bu arada Samsun'da vatandaşlar nöbetçi eczanelere akın edince yoğunluk had safhaya ulaştı. Aşırı yığılmanın önlenebilmesi için kapalı eczanelerden kalfa takviyesi yapıldı. Ecza depoları ise olmayan ilaçları ulaştırmak için aralıksız servis hizmeti verdi.

Üney: Hizmet aksamadı
6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Arman Üney, "Sağlıkta Tasarrufun Yarattığı Yıkıma ve Talana Dur" demek için bir günlük kepenk kapatma eylemi yaptıklarını belirterek, bunu gerçekleştirirken hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyip, hizmetin de aksatılmadığını söyledi. Eczacıların eyleme tam katılım sağladığına dikkati çeken Üney, "Eyleme katılan tüm eczacılar, nöbetçi arkadaşlarına yardım etti. Bulunamayan ilaçlar olduğunda kapalı eczanelere girilip, eksikler tamamlandı. Ayrıca, ilaç almak için nöbetçi eczanelere gelen vatandaşlara neden eylem yapıldığını anlatan bildiriler dağıtıldı. Yeterli sayıda nöbetçi eczaneyle hizmeti aksatmamaya özen gösterdik. Bu eylem bir uyarı eylemidir. Ankara'da gerçekleştirilecek genel kurul sonunda alınan kararlara uyarak, gereğini yapacağız" dedi.

Yaptıkları eylemin haklı gerekçeleri olduğunu ifade eden Üney, "Eczacıların yüzde 1,5 zarar ettiği söyleniyor. Bu doğru bir hesap değil. Stok zararlarını firmaların karşılayağı ve eczacıların zarar görmeyeceği de ifade ediliyor. Ancak 2004 yılından bu yana ilaç fiyatları yüzde 40 düştü. Eczacıların sıkıntıları ise karşılanmadı. Çoğu eczane kredi batağında boğuluyor" diye konuştu.

"Niye eylem yapıyorlar anlamıyorum"
SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan ise eczacıların düzenledikleri kepenk kapatma eylemini anlamakta güçlük çektiğini söyledi.İlaç fiyatlarıyla ilgili olarak 18 Eylül'de alınan karar gereğince birçok ilaçta, kamu iskonto oranlarının yüzde 23'e çıkarıldığını, bu durumun ilaç fiyatlarının düşmesi anlamına geldiğini belirten Çalışkan, "18 Eylül'de yayınlanan tebliğle bu uygulamanın 2 Kasım'da yürürlüğe girmesi öngörülüyordu. Ancak yapılan görüşmeler sonucunda, bu uygulamayı 4 Aralık'a uzattık. Dolayısıyla arada üç ay gibi uzun bir süre var. Eczacıların bu zamana kadar stoklarındaki ilaçları, çok rahat eritmeleri gerekirdi. Şimdi niye eylem yaptıklarını anlamakta güçlük çekiyorum" dedi.

"Bu paralar işçinin alınteri"
Kamu iskonto oranlarının düşürülmesiyle eczacıların kâr oranında bir azalma olacağını, bu durumun ticaretin bir kuralı olduğunu ifade eden Çalışkan, uygulamanın 4 Aralık'a uzatılmasından ise kamunun 117 milyon TL zarar ettiğini dile getirdi. Çalışkan, "İlaçların fiyatları ucuzladıkça kâr oranı düşecektir. Ama ticaretin kuralı bu. Bu itiraz şeklini doğrusu anlayamıyorum. Biz bu paraları işçinin, çalışanların alınterinden alıyoruz. Bunları zor topluyoruz. Dolayısıyla tedbirimizi almamız gerekiyor. Bu fiyat değerlendirmesine gidilmeseydi SGK olarak 2010 yılında ilaç için 17 milyar 100 milyon TL ödeyecektik. Şimdi ise 14 milyar 600 milyon TL ödeyeceğiz" diye konuştu.

Sözleşme fesh edilecek mi?
Çalışkan, Bakan Ömer Dinçer'in sözleşmeye uymayan eczanelerin sözleşmelerinin feshedilebileceği yönündeki uyarılarının hatırlatılması üzerine de, "Ben dün eczaneleri kontrol ettim. Yeterli sayıda nöbetçi eczane bırakıldığını gözlemledik. Bizim eczacılarla olan ilişkilerimiz, Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre protokolle düzenleniyor. Eczacıların sözleşmenin feshini gerektiren bir hüküm varsa bunun gereğini yapacağız. Şu anda bir şey söylememiz doğru olmaz" diye konuştu.

Tabip Odası'ndan tam destek
Samsun Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, 'Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın etkilerinin bütün kesimler için kabullenilemez sıkıntılar doğurduğunu belirterek, eczacıların 'kepenk kapatma' eylemine destek verdiklerini açıkladı. Tabip Odası olarak ilaca ulaşımın önündeki bütün engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Şahan, "İlaç nitelikli, ucuz ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu temel prensibin yıllardır savunucusu olduk, ilaç ve sağlık alanında yaşanan sömürüye karşı çıktık. Bu kez çok daha ağır bir tablo ile karşı karşıyayız, öngörülen tasarruf tedbirlerinin hedefinde vatandaşlar ve eczacılar var. Oysa bu tasarrufun kaynağı bellidir: Yıllardır elde ettikleri fahiş kârlarla bu sömürü çarkını sürdüren ilaç tekelleri" dedi.

SGK'nın uygulamalarıyla küçük ölçekli eczaneler için ayakta kalmanın zorlaşacağı, ilaç sunumunda tekelleşme eğiliminin hız kazanacağının görüldüğünü, binlerce eczanenin tasfiyesinin önünün açılacağını kaydeden Şahan, "Bu anlayışla eczacıların yanında olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.

(soL-Samsun)