Samsun'da basın açıklaması: 'Eti Bakır patronu ve AKP hükümeti bu cinayetin ortak sorumlusudur'

Samsun’da 5 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan kaza demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler tarafından Eti Bakır İşletmeleri’nin önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi.

Samsun’da Eti Bakır İşletmeleri’nde 5 işçinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Bugün saat 11.30'da araçlarla Tekkeköy ilçesindeki Eti Bakır Tesislerine giden demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri bir süre Eti Bakır'dan atılan işçilerin direniş çadırı önünde bekledikten sonra yürüyüşe geçtiler. Eti Bakır İşletmelerinin kapısına gelen yürüyüş kolu burada bir basın açıklaması yaptı.

Ortak basın açıklamasını katılımcılar adına Tes-İş Başkanı Nakif Yılmaz okudu. Karadeniz Bakır İşletmesi’nin Cengiz A.Ş.’ye satılarak özelleştirilmesinin ardından işletmede kazaların eksik olmadığını vurgulayan Yılmaz, bir ay önce aynı fabrikada bir işçinin daha yaşamını kaybettiğini ifade etti.

Her yıl 1500 işçinin iş kazalarına kurban gitmesine karşı hükümetin durumu seyretmekle yetindiğini belirten Yılmaz, “Patronlar karına kar katarken, işçilerin hayatını koruyacak en küçük iş güvenliği önlemi bile yük görülüyor. Esnek çalışma, geçici çalışma ve telafi çalışmaları ve taşeron çalıştırma nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliği hiçe sayılıyor. Sermayenin isteği, daha fazla üretim, daha fazla kar, bize düşen ise ölüm oluyor” şeklinde konuştu.

“Samsun valisine, AKP’li bakan Suat Kılıç’a, her işçi ölümünde yerin dibine girmek istediğini söyleyen Çalışma bakanına ve Başbakana soruyoruz Neden 500 işçinin çalıştığı Eti Bakırda iş güvenliği önlemleri alınmamaktadır?” diyen Yılmaz, Eti Bakır’dan sendikaya üye olduğu için işten atılan işçinin aylardır fabrika önünde direnişte olduğunu hatırlattı.

“5 işçi kardeşimizin öldüğü iş cinayetine sessiz kalmayalım” diyen Yılmaz, “Daha önce yaşanan iş cinayetleri sonrasında hiçbir patron yargılanmadı. Hiçbir patron işçi cinayetleri nedeniyle tutuklanmadı. İş yerinde işçi cinayetleri sonrasında yargılanıp cezaya çarptırılan bir tek patron var mı?” şeklinde konuştu.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Ölmek, iş cinayetlerine kurban gitmek, hep işçilerin mi başına gelecek. Artık iş cinayetlerine kurban olmak istemiyoruz. İnsanca çalışma koşulları ve insanca yaşamak istiyoruz. İşçilerin ölümüne neden olanlar yargılanmalı.

Bütün iş yerlerinde kazalara ve ölümlere sebep olacak çalışma koşulları yasaklanmalı.

İşçileri göz göre göre ölüme gönderen Eti Bakır patronu ve AKP hükümeti bu iş cinayetlerinin sorumlusudur.

Yaşananlar kaza yada kader değil cinayettir, patronlar öldürüyor hükümet seyrediyor. Samsun Emek ve Demokrasi güçleri olarak bu cinayetlerin sorumlularının yargılanması ve cezaya çarptırılması için açılacak davanın da takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz."

Düzenlenen basın açıklamasına Türk İş Samsun Şubeleri, Kesk Samsun Şubeleri, Tüm Köy Sen, Emekli Sen, Dev Sağlık iş, Halkevleri, Devrimci 78’liler Der., PSAKD , EDP, EMEP, ESP, HDK, ÖDP, SDP, SYK, Türkiye Gerçeği, TKP ve Öğrenci Kollektifleri katıldı.

(soL-Samsun)