Sağlıkçıların darp edilmesine tepki

Kocaeli Devlet Hastanesi’nde 2 doktor ve 1 hemşirenin hasta yakınları tarafından darp edilmesi, sağlık meslek örgütlerince tepkiyle karşılandı.

soL (HABER MERKEZİ) Kocaeli Devlet Hastanesi'nde 2 doktor ve 1 hemşirenin hasta yakınları tarafından darp edilmesi nedeni ile Kocaeli Tabip Odası ve SES üyeleri Kocaeli Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sağlık emekçilerinin protestosuna KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların yöneticileri de destek verdi. Yapılan açıklamada, önceki akşam 2 hekim ve 1 hemşirenin hasta yakınlarınca darp edildiği anımsatılarak, "Sağlık haktır satılamaz'', ''Emekçiye uzanan eller kırılsın'' ve ''Sağlıkçıya uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı.

883 bin kişi güvencesiz
Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek, Kasım 2008 ile Şubat 2009 arasında 883 bin kişinin sosyal güvencesini kaybettiğini vurgularken, sosyal güvencesini kaybedenlerin sağlık hakkını da kaybettiğine dikkat çekti. AKP'nin sağlıkta özelleştirme politikaları sonucunda sağlık güvencesinin ortadan kalktığını belirten Yüksek, hekim ve hemşirelerin, hasta yakınlarının fiili şiddetiyle karşılaşmasının kabul edilemez olduğuna değindi.
Yüksek, ''Olaydan sonra darp edilen çalışanlarını arayıp geçmiş olsun dileğinde bile bulunmayan hastane başhekiminin, daha geçen ay iktidar partisine mensup bir belediye başkan adayının yerel seçimlere yönelik hastaneye yaptığı ziyarete refakat ettiğine" de dikkat çekti.

Rotasyon için dava açıldı
Tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine uygulanan rotasyon sistemine de değinen Yüksek, "Yakın tarihlerde 300'ün üzerinde öğretim üyesi Doğu illerindeki Sağlık Bakanlığı hastanelerine klinik şef ve şef yardımcısı olarak atandı. YÖK'ün zorunlu rotasyonu Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kadrolaşmayı amaçlamaktadır. Büyük şehirlerin tıp fakültelerindeki nitelikli kadrolar buralardan uzaklaştırılarak büyük özel hastaneler için uygun bir rekabet ortamı yaratılmaktadır. Zorunlu rotasyona gidemeyip istifa edecek öğretim üyeleri hem özel hastaneler, hem de bunlara bağlı olarak açılacak vakıf üniversiteleri için nitelikli yedek işgücü işlevi sağlayacak" ifadelerini kullandı.