'Sağlık sistemi 8 kişiyi öldürdü"

Bursa Tabibler Odası Başkanı Dr. Bülent Aslanhan, yoğun bakımda havalandırma sisteminin diğer birimlerinden farklı olması gerektiğini, kabloların da özel yanmayan maddeden yapılmadığından çok duman çıkardığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangında yoğun bakımdaki 8 hastanın hayatını kaybetmesi üzerine hastanede alınan önlemler tartışılmaya başlandı. Bursa Tabibler Odası Başkanı Dr. Bülent Aslanhan hastane yangını ile ilgili bir televizyon kanalına bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Aslanhan "Bu olay böyle yaşanmayabilirdi. Sabah 04.00'te geldik. Ben 3 hastaya müdahale ettim yoğun bakım hastalarıydı bunlar... Ancak birini kaybettim. Yoğun bakım desteğinden herhangi bir plan program olmadan çıkarılmış, organize olmayan bir kurtarma faaliyeti vardı. Yıllardır, hem Türk Tabibler Birliği olarak hem de Tabibler Odası olarak iş sağlığı kurullarının kurulması ve risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini söyledik. Ama bunlar yerine getirilmedi" dedi.

Nisan ayında hastanede bir yangın tatbikatı yapıldığını belirten Aslanhan tatbikatla ilgili daha önce "başarılı" tespitinin yapıldığını fakat sonucun bu yangınla gözler önüne serildiğini açıkladı.

Aslanhan "Mevcut hastane kablolarının o dumanı çıkarmaması gereken özel maddeyle kaplı olması gerekirdi. Yangının başladığı Radyoloji merkezini taşeron olarak dışarıya ihale ettiler. Sırf karlılık amacıyla taşerona verildiği için bu yanınca duman çıkarmayan kablolar kullanılmıyor. Çünkü bu tür özel kablolar pahalı. Burada da sağlıkta piyasalaşmanın bir sonucunu yaşıyoruz. Bu kaba piyasacı mantıktan vazgeçip hastaların da vatandaşların da düşünülmesi gerekir" dedi.

Hastaların bir tahliye planının olmadığını da hatırlatan Aslanhan "Tahliye süreci tam bir korku filmi gibiydi. Büyük bir hasta yoğunluğu vardı. Gördük ki Bursa'da nüfusa yetecek kadar yoğun bakım yatağı yok. Daha eski olan hastanelerde bundan daha kötü tablolar çıkabiliyor. Bu hastanemize akıllı hastane dediler ama akılsız hastane çıktı. Havalandırma sistemi ve kablo sistemi bu olayı ortaya çıkarmış gözüküyor. Bu hastanelerin periyodik bakımdan geçmesi gerekir. Bu maliyet gerektiriyor. Bu hastanelere işletme mantığı yapıyorlar. Başhekimler finansman eksikliğinden bahsediyorlar. Buraya bakım ve onarım ve teknoloji geliştirme için kaynak ayrılması gerekiyor. Hükümetin bunu değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

Bursa'da hastanede yangın