Sabah-ATV'de grev başladı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), ATV ile SABAH gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz işletmesinin İstanbul Balmumcu ve Sefaköy ile Ankara Balgat işyerlerinde grev başlattı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sabah-ATV grubuna sahip Çalık Holding işletmesi olan Turkuvaz Yayıncılık şirketinin işyerlerinde grev başlattı. Daha önce 26 Haziran 2008 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, patronların masadan çekilmesi ve sekiz aydır süren anlaşmazlık üzerine işçilerin toplu iş sözleşmesi mücadelesi grevle devam edecek.

Sabah ATV grubunun Balmumcu'daki binası önünde bir araya gelen Türk İş'e bağlı sendika başkanları ve yöneticileri ile TGS üyesi gazeteciler saat 11.00'de fiili grev sürecini başlattı. Sendikanın ücret, sosyal yardım, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi parasal haklar ile gazetecilerin mesleki haklarını koruyan otuz yedi maddeyle ilgili taleplerini reddedilmesinin ardından sekiz ayın sonunda grev pankartı asılırken, fiili grev öncesinde gerçekleştirilen konuşmalarda patronların sendikaya karşı tutumu ve talepler dile getirildi. Deri İş Sendikası üyesi işçiler de grev başlatan gazetecilere destek için bina önünde bir araya geldi. "Sendika yoksa üretim de yok", "ATV işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız" sloganları atan gazeteciler alkışlarla Başbakan Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın CEO'su olduğu Çalık Holding'i protesto etti.

"Patronlar toplu sözleşme değil grev istiyor"
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi yaptığı konuşmada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasa'ya göre çalışanların sendikalı olma hakkına sahip olduğunu hatırlattı. "Mücadelemiz insan hakları, anayasa ve sendikalı olma mücadelesidir. Bizler kendi özgür irademizle sendikalı olduk" diyen İpekçi, Sabah - ATV grubu patronlarıyla 26 Haziran 2008'de başlayan ve toplam beş kere tekrarlanan oturumların sonuçsuz kaldığını ve bugüne kadar çalışanlarla hiçbir görüşme yapılmadığını vurguladı.

Kendilerinin "sorunları masada çözmek istiyoruz" dediğini ancak patronların yanaşmadığını aktaran İpekçi, "Arkadaşlarımızı zorlama ve baskılarla sendikadan istifa etmeye zorladılar. Süreç bizi grev kararı almaya zorladı. Aralık'ta grev kararı aldığımızda yine patronlarla görüşmek istediğimizi belirttik ama hiçbir cevap alamadık" dedi. Bugün, grev kararı alınmasından sonra 60 günlük sürenin sona erdiğini belirten İpekçi, "Dünden başlayan görüşme talebimizi konfederasyonumuz yöneticilerinin girişimleriyle iletildi. Ahmet Tezcan arabulucu kabul edildi" dedi.

Sendikanın dünkü girişimlerinin ardından görüşmeye yanaşmayan Ahmet Çalık'ın, Tezcan'la görüşmelerin ardından sendikayla görüşmeyi kabul ettiğini belirten İpekçi, görüşmede patronların sendikanın grev kararını tek taraflı kaldırmasını istediğini, eğer süreç içerisinde sendikaya güvenleri artarsa tekrar sendikayla görüşme yapabileceklerini söylediklerini iletti. Kendilerinin ise tek taraflı olarak grevi sonlandırmayacaklarını, isteklerinin çift taraflı anlaşma olduğunu, eğer tekrar masaya oturulursa ve toplu iş sözleşmesi yapılmasında anlaşılırsa sonraki görüşmelerin protokol sürecinde işlenebileceğini belirttiklerini ifade etti. Ancak patronların toplu iş sözleşmesi istemediklerini söylediklerini ifade eden İpekçi, "Toplu iş sözleşmesi istemiyorlarsa grev istiyorlar demek ki. Grev pankartımız işte burada" dedi.

Evren: "Köşe yazarlarının tutumunu merak ediyoruz"
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, yaptığı konuşmada daha önce emekten yana tavır almış etkin köşe yazarlarının grev sonrasında nasıl tavır alacaklarını merak ettiklerini söyledi. Evren, 15 Şubat'ta Kadıköy'de gerçekleştirilecek olan "Krizin Faturasını Ödemiyoruz" mitinginde tüm emekçilerin grevdeki gazetecilerin arkasında olacağını vurguladı.

Türkel: "Grev Başbakan ve Çalışma Bakanı'nın eseri"
Türk İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel yaptığı konuşmada tüm ulusal ve uluslararası sendika konfederasyonlarının dikkatinin bu grevde olduğuna dikkat çekti. Türkel, Balmumcu'daki Sabah ATV Grubu binası önünün grev nedeniyle ziyaretgah olacağına dikkat çekerek, "Başbakan ve Çalışma Bakanı, sosyal güvence ve ücretlerine zam istenildiği için çıkılan bu grev sizin eserinizdir" dedi.

Konuşmaların ardından grev pankartı bina önüne asıldı. Fiilen başlayan greve şarkılar ve marşlarla destek verildi. Sabah - Atv grubunun diğer işyerleri olan İstanbul Sefaköy'deki işyerinde saat 15.00'de ve Ankara Balgat işyerinde saat 13.00'de grev başlatıldı.