Postacılar PTT'ye grev uyarısı yaptı

İstanbul ve Diyarbakır'dan yola çıkan PTT emekçileri, bugün Ankara'ya ulaştı. Emekçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve can güvenliklerinin sağlanması için adım atılmaması durumunda greve hazırlanacaklarını söyleyerek PTT yönetimini ve hükümeti uyardılar.

soL (Ankara) KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi PTT emekçilerinin çarşamba günü İstanbul ve Diyarbakır'dan iki kol halinde başlattıkları "Postacı Yürüyüşü", öğleyin Ankara'da yapılan bir eylemle noktalandı. Yürüyüşleri boyunca uğradıkları illerde, bazı PTT yöneticilerinin çıkardıkları engellere karşın bildiriler dağıtarak eylemlerini duyuran ve basın açıklamaları yapan postacılar, bu sabah Ankara'ya ulaştılar.

Saat 11.30 Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda buluşan PTT emekçileri, yağmurun altında halay çekerek ısındılar. Emekçilere, KESK'e bağlı sendikaların Ankara şubeleri ile Türkiye Komünist Partisi (TKP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyeleri de destek verdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren ve KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi de yürüyüşte yer aldılar.

Yürüyüşçüler, taleplerinin yazılı olduğu pankartın ardında kortej oluşturarak PTT Genel Müdürlüğü ve AKP hükümetini protesto eden sloganlarla Ulus'taki PTT Genel Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında "Bak postacı geliyor, hesap soruyor", "Köle değil PTT'ciyiz", "İş yerlerinde ölmek istemiyoruz", "Üreten biziz, yöneten de biz olacağız" şeklinde sloganlar atıldı.

PTT Genel Merkez binası önüne gelindiğinde Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı bir konuşma yaptı. Taleplerini yetkililere defalarca ilettiklerini, ancak kendilerine kulak verilmediğini belirten Yılbaşı, kış koşullarında bu yürüyüşü yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yılbaşı, yürüyüşlerinin bazı kurum yetkililerince engellenmeye çalışıldığını, bu yetkililerin PTT şubelerine yönelik soygunlarda yaşanan can kayıplarına ve tehlikelere karşı önlem almak konusunda ise aynı hassasiyeti göstermediklerini vurguladı. Yılbaşı, "Hiç bir güvenlik önlemi alınmadan sokak aralarında bakkal dükkanı gibi PTT şubeleri kuruldu. Paraya sıkışan gaspçılar, hırsızlar, soyguncular PTT'yi adres belledi. PTT çalışanı artık işe korkarak gidiyor. Dört arkadaşımız, soyguncular tarafından öldürüldü" şeklinde konuştu.

Yılbaşı, kurumda yıllardır personel sıkıntısı yaşandığını ve bir postacının üç kişilik iş yaptığını, PTT çalışanlarının yıllık izinlerini kullanamadıklarını ve bu sürecin devamı olarak PTT'nin özelleştirilmek istendiğini belirtti. Yürüyüşlerini bu olumsuz tabloyu yaratan yöneticileri uyarmak için gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılbaşı, "Bu son uyarımız. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde PTT emekçisi iş bırakacak, greve gidecek. Postacı kapıyı çalmayacak, vatandaş hizmet alamayacak. Bunun sorumlusu ise taleplerimize kulak tıkayan PTT yönetimi olacaktır" dedi.

Daha sonra söz alan KESK Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Erdoğan'ın "İşsizliğe karşı çare önerileriniz varsa söyleyin" dediğini hatırlatarak, AKP'nin bu konuda samimi olmadığını, AKP döneminde binlerce insanın işini kaybettiğini ve halen kamusal alanının daraltılması operasyonuna devam edildiğini, PTT'nin de bu politikalardan nasibini aldığını söyledi. 70 milyon nüfusu olan Türkiye'de 70 bin postacının istihdam edilmesinin gerektiğini, fakat bu sayının 11 binde kaldığını söyleyen Evren, "özelleştirme rekortmeni" dediği AKP'nin stratejik kurumları bile bir bir özelleştirdiğini, temel bazı işleri taşeron şirketlere yaptırılmaya başlanan PTT'nin de özelleştirilmesi istenen kurumlar listesinde yer aldığını düşündüklerini belirtti.

Konuşmaların ardından sloganlarla eylemi sonlandıran PTT emekçileri, burada sona eren yürüyüşün, haklarını elde edene dek sürdürecekleri mücadelelerinin sadece başlangıcı olduğunu söylediler.