Patronlara karşı metal işçisi ayakta

100 binin üzerinde metal işçisini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanmamasının ardından metal işçisi talepleri için sokağa çıkmaya başladı.

AKP hükümetinin desteğini arkasına alan Türkiye Metal İşverenleri Sendikası (MESS), grup toplu iş sözleşmesi kapsamında binde 18 gibi sıfıra yakın bir zam teklifinde bulunmuş, bunun üzerine anlaşmazlık imzalanmıştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), 9 Kasım'dan itibaren fabrikalarında iş bırakma ve cuma günleri fabrikalardan çıkarak ilçe merkezlerinde basın açıklaması yapma, 9 günlük bayram tatili süresince fazla mesaiye kalmama ve 28 Kasım'da Gebze'de büyük işçi mitingi yapma kararı almıştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın aldığı karar doğrultusunda 9 Kasım'dan itibaren işçiler fabrika içinde 2 saatlik iş bırakma eylemine başladılar. Binlerce metal işçisi 12 Kasım Cuma günü vardiya çıkışında BMİS Gebze Şubesi önünde buluşarak ilçe meydanına yürüyüşe geçtiler. Oldukça coşkulu olan metal işçilerine Gebze halkı alkışlarıyla destek verdi.

Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi’nin katılarak destek verdiği eylemde, metal işçileri yaptıkları açıklamada "Sermaye ve hükümet işçilere karşı birleşmiştir. İşçi hakları hedef tahtasına konmuştur. Siyasal iktidarın Ulusal İstihdam Stratejisi adıyla yürüttüğü ve başta iş yasası olmak üzere ilgili yasalarda kuralsız ve güvencesiz çalışmayı temel kural haline getirme çabası vardır. Metal işçileri olarak MESS’in kavga davetini kabul etmekteyiz. Bütün işbirlikçi girişimlere, bütün siyasal desteklere rağmen metal işçileri olarak kuralsız ve güvencesiz çalışmaya karşı tüm varlığımızla direneceğiz" denildi.

Basın açıklaması sırasında toplu iş sözleşmesi sürecinde patronların elini rahatlatacak teklifler veren metal iş kolunda örgütlü bir başka sendika olan Türk Metal-İş Sendikası sık sık ıslıklarla protesto edildi. Metal işçilerinin mücadeleyi yükselttiği dönemlerde örgütlü olduğu fabrikalarda patronlara karşı işçilerin tepkileri yumuşatan Türk Metal-İş Sendikası'nın bu süreçte de çok farklı hareket etmeyeceği düşünülüyor.
(soL-Gebze)