Patron baskısı öğretiyor

Kocaeli E-Kart'ta greve çıkanlara baskı yapan patron işçilerin kararlılığını artırdı..

Kocaeli'deki E-KART A.Ş'de Basın-İş üyesi 120 işçi tarafından 16 Haziran'da başlatılan grevde morallerin yüksek olduğunu belirten Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Dinçer, grevdeki işçilerin, işverenin çalışma saatlerini daha da zorlaştırdığını ve grevi kırma çabasını gördükçe mücadelenin değerini anladığını ifade etti.

soL (HABER MERKEZİ) Eczacıbaşı ve Giesecke&ampDevrient ortaklığına bağlı Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada çalışan Türkiye Basın Yayın Grafiker ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş) üyesi işçilerin grevi, işverenin bir haftada 3 sendikalı işçiyi işten çıkarmasına ve grev kırıcı olarak işçi alımı yapmasına karşılık kararlılıkla devam ediyor.

Grev 16 Haziran'da, sendikanın yetki almasına rağmen işverenin kendileriyle görüşmede bulunmaması ve işçileri sendikadan istifaya zorlaması nedeniyle başlatılmıştı.

Patronun tutumu grevi anlamlı kılıyor
Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, grevin ilk gününde işçilerde çekince olmasına karşın, içerideki işçilerin başlarını paydoslarda önde görünce, grevdeki işçilere şevk geldiğini belirtti. Dinçer, işverenin iş vardiyasını 12 saatlik bölümlere çıkararak çalışan işçilere karşı baskıyı artırmasına da değinerek, "İşçiler mücadelenin ne kadar yerinde olduğunu anladı. Biz işçilere hakları için greve gittiklerini ve çözüm arayışında olduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz. Grevdeki bazı arkadaşlarımız 'biz işsiz kalacağız' diyor. 500 YTL ücretle çalışan işçi başka bir yerde de bu koşullarda çalışacak. Koşulları daha iyi yaşanabilir bir duruma getirmeye çalıştığımızı anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Grev kırıcılığını örgütlenerek kırıyorlar
İçerideki işçilere de çağrı yaptıklarını anlatan Dinçer, "Bize daha şimdiden katılan arkadaşlar var. İki vardiyalı çalışma sistemi yazın çok zor bir çalışma temposudur. İşveren bizim anlatmak istediğimizi pratikte de gösterdi" açıklamasında bulundu. Grevdeki işçileri tahrik edildiğini, para teklifiyle işçilerin grevden soğutulmak istediğini vurgulayan Dinçer, bu süreçte işçi alımı yapıldığını sözlerine ekledi. Bu grev kırıcılığı uygulamasını Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikâyet ettiklerini belirten Dinçer, "İşe alınan işçi arkadaşlarla da görüşüyoruz evlerine gidip konuyla ilgili bilgilendiriyoruz. Durumu öğrenip işten ayrılanlar oldu. 20 kişi daha örgütlenebilirse bizim için çok olumlu bir gelişme olur" açıklamasında bulundu.

Dayanışma ve moral önemli
Diğer yandan Basın-İş Sendikası çalışanı Uzman Fatih Aydemir, sendika, Mayıs UNI Avrupa Yürütme Kurulu Toplantısı olduğu dönemde sorununun kamuoyuna taşındığını ve Eczacıbaşı ile görüşmek istemiş olmalarına rağmen red cevabını aldıklarını ifade ederek, "İşverenin uzlaşmaz tutumuyla geçirdiğimiz iki yıl boyunca bir yandan örgütlenmeye devam ettik. Bu anlamda grev iyi gidiyor, işçilerin morali yüksek" diye konuştu. Aydemir, grev kararını işverene ve bakanlığa bildirilmesinin ardından İki işçinin, grevin başladığı gün de Bir işçinin işten atıldığını belirterek, işverenin tahriklerine karşın soğukkanlılıklarını koruduklarını ifade etti. Aydemir ayrıca, Uluslar arası dayanışmayı da artırmaya çalıştıklarını ve Giesecke&ampDevrient'te örgütlü ve yaklaşık 2 milyon işçinin örgütlü olduğu sendika ile temasta olduklarını belirtti.