Paran kadar yaşa!

AB'nin motor ülkelerinden Almanya'da yapılan kapsamlı bir araştırmada, zenginlerin düşük gelirlilere oranla beş yıl daha fazla yaşadığı ifade edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Almanya'da bulunan Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün (WSI) yaptığı araştırma, zenginlerin düşük gelirlilere oranla beş yıl daha fazla yaşadığını ortaya koyuyor. Avrupa Birliği'nin (AB) başını çeken ülkelerden Almanya'da ortaya çıkan bu sonuçlar, AB gerçeğini de bir kez daha gözler önüne seriyor.

Alman Sendikalar Birliği'ne (DGB) yakınlığıyla bilinen WSI'nın 5,2 milyon emekli erkek üzerinde yapılan yaptığı araştırmanın raporu Düsseldorf'ta açıklanırken, araştırma, Almanya'da emekliler üzerine yapılmış en kapsamlı araştırma olma özelliğine sahip. Açıklanan rapora göre Almanya'da gelecek yıllarda işsizliğin daha da artması, yasal sağlık harcamalarındaki artış, yapılan reformlar ve emeklilik güvencesinin ortadan kalkması zengin, fakir arasındaki uçurumu daha da artıracak. Bu durumun yaşam süreleri arasındaki farkı da artıracağının ifade edildiği raporda, Almanya'da bunu engelleyecek bir politikanın, stratejinin olmadığı ve yoksulların yaşam süresinin zenginlere göre kısa olmasının bir sorun olarak görülmediği vurgulandı.

Diğer AB ülkelerinde de aynı
WSI'nın araştırmasında Almanya'da kadrolu devlet memuru olarak çalıştıktan sonra emekli olan bir kişinin, işçi emeklisine oranla en az iki yıl daha fazla yaşadığı ifade edilirken, emeklilik yaşı olan 65'den sonra ortalama yaşam süresinin 15,8 yıl olarak belirlenmesine rağmen maddi durumu iyi olanların emeklilikten sonra ortalama 17,8 yıl, düşük olanların ise 14,6 yıl yaşadığı kaydedildi. Raporda, yüksek gelirli ve yönetici kadrolarda bulunan kadrolu memur emeklilerinin ise emeklilikten sonraki yaşam süresinin 19,6 yıl olarak belirlendiği belirtildi. Araştırma ekibi yaşam süreleri arasındaki bu farkın öncelikle işçilerin işyerlerinde yaşadıkları sorunlardan ve işini kaybetme korkusundan kaynaklandığını ortaya koyarken, raporda ayrıca düşük gelirlilerin emeklilik sonrasında yaşadığı sağlık sorunlularının ve yaşam koşullarının da bunda etkili olduğu vurgulandı. İşçi emeklilerinde iş hastalıklarının daha çok yaşandığına dikkat çekilen araştırmada aynı sorunların diğer AB ülkesi ülkelerde de görüldüğü kaydedildi.

Araştırma raporunda, başta işçi emeklileri olmak üzere tüm düşük gelirli emeklilere daha iyi sağlık hizmeti sunulması gerektiği ifade edilirken, düşük gelirlilerin emeklilik sırasında kira ve geçim derdine düşürülmeyecek kadar gelire sahip olmalarının da ortalama yaşam süresini artıracağı belirtildi. Kadrolu memur emeklilerin özel sağlık sigortalarının olmasının daha iyi tıbbi destek almalarını sağlamasının yaşam sürelerindeki farklılıkta etkili olduğuna da raporda yer verildi.