Özel güvenlikler de eylem yapar!

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, 30 yaşını geçen, boyu 1.80’nin altında olan ve lise mezunu olmayan 30 özel güvenlikçiyi işten attı. Bunun üzerine adı öğrencilere saldırılarla anılan özel güvenlikçiler bu kez hak aramak için kendileri eylemdeydi.

Öğrenci eylemlerinde, hak arama yürüyüşlerinde öğrencilere saldırıyla anılan özel güvenlikçiler bu kez kendi haklarını aramak için eylemdeydi. Hacettepe Üniversitesi, Başbakan Erdoğan’ın dünürünün şirketi ile anlaşınca, çeşitli gerekçelerle 30 özel güvenlikçiyi işten çıkardı.

Yaşları geçen özel güvenlikçiler işten çıkarıldı
Hacettepe Üniversitesi rektörlüğü dün 30 güvenlik görevlisinin işine son verdiğini açıkladı. Gerekçe olarak da işçilerinin yaşlarının 30’u geçmiş olması, askerlik yapmamış olmaları, boylarının 1.80 metrenin altında olması ve lise mezunu olmamaları gösterildi. Rektörlük güvenlik görevlilerini işten çıkarırken aynı zamanda gazetelere ilan vererek yeni güvenlik görevliler aradığını duyurdu.

Üniversite ile sözleşmesi biten ATK güvenlik şirketinin yerine Beta-1 Güvenlik ve Koruma Hizmetleri LTD. ŞTİ. adlı bir şirketle anlaşılması sonucu çalışmakta olan görevlilerin işlerine son verilerek yenilerinin alınacağı duyuruldu.

Yeni gelen şirket Başbakan’ın dünürünün

Yeni gelen Beta-1 Güvenlik ve Koruma Hizmetleri LTD. ŞTİ, Tayyip Erdoğan’ın dünürlerinin holdingi Albayrak Holding ile ortaklığıyla biliniyor. AKP sermayesinin bu güvenlik şirketi hızla Ankara’daki tüm hastanelerde ve üniversitelerde güvenlik işlerini de almaya başladı.

“Çocuklarımız aç kaldı”
31 Mayıs tarihinde sebebi belirtilmeden işten atıldıkları bildirilen özel güvelik görevlileri aynı gün saat 12.30’dan itibaren rektörlük önünde bekleyişe geçtiler. Yetkili biriyle görüşmek istediklerini söyleyen işçilere rektörlükten olumsuz yanıt geldi. İşçiler oradayken kapıdan çıkan Rektör Genel Sekreter Yardımcısı Gürsel Öz’e “Mutlu musunuz, Çoluğumuz çocuğumuz aç kaldı’’ diye tepki gösterince Gürsel Öz, “Bu laflar sizin yolunuzu tıkar, sizin muhatabınız ben değilim. Öğleden beri ağzımdan bir lokma geçmedi, şimdi yemeğe gidiyorum.‘’ gibi cevaplar verince bir işçiden “benim işten çıkacağımı duyduğumdan beri, 2 gündür boğazımdan lokma geçmiyor” cevabını aldı.

Rektörlük Genel Sekreteri İdris Naim Şahin’i aratmadı
Rektör Genel Sekreter Yardımcısı Gürsel Öz, neden işten çıkarıldığını soran işçiye, başka bir güvenlik görevlisini göstererek “Şunun tipine bak bundan güvenlik olur mu’’ dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı’nın emekçi düşmanı tutumuna tepki göstererek işçilerin eylemine destek veren öğrencilere de tepki gösteren öğrencilere de yanıt veren Öz, “siz işinize bakın, gidin dersinize girin, sizi muhatap almıyorum’’ dedi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakana şikayet ediyorlar

Rektörlük genel sekreterinin Hacettepe’de özel güvenlik olmak için başvuran insanların işe alınmadıklarında Cumhurbaşkanı’na Başbakana şikâyet dilekçeleri yolladıklarını, yukarıdan onlara baskı geldiğini söyledi.

Öğrenci-özel güvenlik birlikte hak aradı
Bir öğrencinin ‘’bizi yıllardır güvenliklerle karşı karşıya getirdiniz, güvenlikleri üzerimize saldırttınız, şimdi yan yanayız” sözleri üzerine işten çıkarılan güvenlik görevlileri de üniversitenin neden belirtmeksizin kendilerini öğrencilerin karşısına diktiğini, müdahale etmezlerse, sert davranmazlarsa, kampüs içinde öğrencilerle muhabbet kurarlarsa haklarında tutanak tutulduğunu ve işten atılmayla tehdit edildiklerini söylediler. İşten atılan güvenlik görevlileriyle öğrenciler arasındaki bu dayanışmadan rahatsız olan genel sekreter öğrencilerden uzak bir yerde güvenlik personeliyle görüşme yapmayı önermek zorunda kaldı. En başta ben sizin muhatabınız değilim diyen genel sekreterin emekçilerin haklı tepkisi ve öğrencilerin de desteği sonucu yemeğinden vazgeçerek görüşmeyi kabul etmesi atılan ilk geri adım oldu.

İşçileri işe geri alındı ama…
Görüşmeler sonucu işten çıkarılan özel güvenlik personeli geri alındı. Ancak bu durum da geçici. Okul yönetimi tüm güvenlik personellerinin zaman içinde yavaş yavaş işten çıkartılıp yerine Beta-1 Güvenlik ve Koruma Hizmetleri LTD. ŞTİ’nin personellerini alacağını açık açık söylüyor. Ve güvenlik personellerine şimdiden yeni işler araması öneriliyor.

120 kişi işten çıkarılacak
Üniversitenin şu andaki özel güvenlik şirketi ATK’nın açıklamasına göre, Rektörlük belirtilen şartlara uymayan tüm işçileri önümüzdeki dönemde işte uzaklaştıracak. Böylece Hacettepe Sıhhiye yerleşkesinde çalışan 120 özel güvenlik personeli işinden olacak. Şu an için işten atılmayan ve 1 aylık yeni sözleşme imzalan işçilere ise suç olmasına rağmen, haklarını aramaması için psikolojik baskı amaçlı iki bin liralık teminat senedi imzalatıldığı ayrıca işten atılmaları halinde daha önceden kalan alacaklarından “ailesel nedenlerle” vazgeçtiklerine dair başka bir anlaşma imzalatıldığı öğrenildi.

Konuya ilişkin dikkatleri çeken bir diğer nokta ise güvenlik görevlilerinin ellerinde güvenlik sertifikaları olmasına rağmen, lise mezunu olmaları şartının konulması. Bu konuda akıllara ilk gelen ise İlköğretim diploması ile alınan güvenlik sertifikasının silah kullanma yetkisini kapsamaması, lise mezunlarının ise silah kullanma yetkisine sahip olması oldu.

Güvenlikler zor durumda
İşten çıkarmalara ilişkin soL’a konuşan güvenlik görevlileri, kendilerinin zor şartlar altında çalıştıklarını, okulda güvenlik işi dışında başka işleri de yapmak zorunda kaldıklarını, üstlerinden baskılar gördüklerini, öğrenciyle karşı karşıya getirildiklerini buna karşın güvencesiz, taşeron olarak çalıştırıldıklarını, her an işten atılma korkusu yaşadıklarını söylüyorlar. İşten atılan işçiler arasında kredi borcu altına girmiş olanlar, görme engelli çocuğu olanlar, yeni evlenmiş ve borçlanmış olanlar var. Başka bir iş bulmamaları durumunda ne yapacaklarını bilmiyorlar.

(soL – Ankara)