"Orman kanunları Arkas işçisini yıldıramaz"

Liman-İş Sendikası, Arkas işçilerine yapılan saldırıyı kınayarak orman kanunlarıyla sendikal örgütlenmenin önüne geçilemeyeceğini bildirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Liman-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan ve İstanbul Ambarlı'da direnişe geçen Arkas işçilerinin önceki gün uğradığı saldırı Liman-İş tarafından protesto edildi. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada taşeron firma Kalkavan Nakliyat'ın adamları tarafından yapılan saldırıda yaralanan 4 işçiden Liman-İş üyesi Fatih Bozkurt'un durumunun ağır olduğu, Ferhat Terzi'nin ise halen müşahade altında olduğu belirtildi.

Sendikanın Genel Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri Haydar Özcan ile Mehmet Doğan'ın başlarından ve ayaklarından yaralandığı ve gözlerinden darbe aldıklarını açıklayan sendika, saldırıdan sonra işçilerin evlerine de gece boyunca tehdit telefonları geldiğini belirtti. İşçilerin saldırıdan önce haklarındaki suç duyurusu için ifade vermek üzere adliyeye gittikleri belirtilirken "olayların gelişimi saldırının planlı yapıldığını işveren tarafından yapılan uyduruk suç duyurusunun üyelerimize pusu kurmak amacıyla bilinçli yapıldığını göstermektedir" denildi.

Liman-İş tarafından yapılan açıklamada İstanbul Büyükçekmece'de faaliyet gösteren Arkas Holding'e bağlı Arser İş Makinaları Servis ve Ticaret A.Ş. işyerinde çalışmakta olan 406 işçinin sendikaya üye olduktan sonra üzerlerindeki baskının arttığı, evlerine gelen telefonlarla tehdit edilen sendika üyesi 3 işçinin ve sendikanın Genel Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri Haydar Özcan'ın önceki gün Kalkavan Nakliyat'ın adamları tarafından yolları kesilerek demir sopalarla dövüldüğü hatırlatıldı.

Saldırganlar güvenlik kamerasında
Açıklamada, işverenin suç duyurusu üzerine Büyükçekmece Adliyesi Nöbetçi Savcılığı'na ifade veren işçilerin, ifade için beklerken 4 araçla gelen işverenin adamları tarafından tehdit edildiği belirtilerek, işçilerin ifade verdikten sonra özel araçla sendika temsilciliğine giderken, işverenin adamları tarafından Yakuplu Yolu'na doğru Beylikdüzü Migros Karşısında araçlarının durdurulduğu ve 20 civarında saldırganın sendika üyelerine levye ve demir çubuklarla saldırdığı ifade edildi.

Sendikacıları yaralayan ve araçlarını tahrip eden saldırganlardan Erzurumlu Abbas olduğunu söyleyen kişinin işverenin taşeronu Kalkavan Nakliyat'ın sahibi Senai Koçyiğit'in adamı olduğunu bağırarak söylediği, saldırganlardan isimleri tespit edilebilenlerinse Hasan Kurt, Hasan Kurt'un abisi ve eniştesi, Erzurumlu Abbas, Ertuğrul ve Tolga adlarındaki kişiler olduğu açıklandı. Saldırıyı azmettirenlerin taşeron Kalkavan Nakliyat'ın sahibi Senai Koçyiğit ve ortağı Rıza Kesemen olduğunun ifade edildiği açıklamada, saldırının görüntülerinin Mobese güvenlik kameralarında ve Migros şirketinin güvenlik kameralarında mevcut olduğu, bu kayıtlar savcılık tarafından getirtilerek incelendiğinde saldırganların kesin olarak tespitinin mümkün olacağı belirtildi.

Pusu kurdular
İşverenin suç duyurusunda bulunarak işçilere pusu kurduğuna işaret edilen açıklamada "Bu da saldırganların üyelerimizin sendikalaşma mücadelesini kırmak için ne kadar yasa ve hukuk tanımaz tavırlar içinde olduğunu göstermektedir. En temel hak olan örgütlenme hakkını kullanan üyelerimize yapılan bu saldırıyı nefretle kınıyoruz! Orman kanunlarıyla sendikal örgütlenmemizi engelleyeceğini zannedenler bilsinler ki sendikamız mücadelesine daha büyük bir güçle devam edecektir!" denildi.